W jakim punkcie i pod jakim kątem przecinają się przekątne.

Obiekty i przekształcenia geometryczne, opisane za pomocą układu (nie zawsze prostokątnego) współrzędnych.
lukasz1143
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 66
Rejestracja: 7 lis 2013, o 22:09
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: wroclaw
Podziękował: 21 razy

W jakim punkcie i pod jakim kątem przecinają się przekątne.

Post autor: lukasz1143 »

Dane są punkty \(\displaystyle{ B =\left( 1,0,1\right) , D=\left( 0,2,0\right) ,E=\left( 2,0,1\right) , G=\left( 1,0,2\right)}\) równoległościanu \(\displaystyle{ A B C D E F G H}\). W jakim punkcie i pod jakim kątem przecinają się przekątne \(\displaystyle{ AG}\) i \(\displaystyle{ CE}\).


Probowalem obliczyć punkt\(\displaystyle{ A}\) z wlasności podstawy czyli równoległoboku, że wektor \(\displaystyle{ DB}\) jest równy wektorowi \(\displaystyle{ AB - AD}\) ale wtedy równanie wychodziło mi tożsamościowe w stylu0\(\displaystyle{ 4=4}\) itp.
Ostatnio zmieniony 4 lut 2014, o 20:04 przez lukasz1804, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa wiadomości.
ODPOWIEDZ