znajdz punkt jednokladnosci

Obiekty i przekształcenia geometryczne, opisane za pomocą układu (nie zawsze prostokątnego) współrzędnych.
cytrynka114
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 400
Rejestracja: 10 kwie 2012, o 14:39
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Koluszki
Podziękował: 139 razy

znajdz punkt jednokladnosci

Post autor: cytrynka114 »

obrazem punktu \(\displaystyle{ A(-2;1)}\)w jednokladnosci w skali k=-2 jest punkt \(\displaystyle{ B(2,4)}\). wyznacz wspolrzedne punktu P jednokladnosci
Awatar użytkownika
pyzol
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4346
Rejestracja: 26 kwie 2010, o 11:39
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Nowa Ruda
Podziękował: 5 razy
Pomógł: 929 razy

znajdz punkt jednokladnosci

Post autor: pyzol »

\(\displaystyle{ B=P+k\overrightarrow{AP}\\
P=(p_1,p_2)\\
\overrightarrow{AP}=(p_1+2,p_2-1)}\)

Dalej wystarczy to rozwiązać.
ODPOWIEDZ