Wyznaczyć punkt oraz kąt przecięcia płaszczyzny z prostą

Obiekty i przekształcenia geometryczne, opisane za pomocą układu (nie zawsze prostokątnego) współrzędnych.
lukasz1143
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 66
Rejestracja: 7 lis 2013, o 22:09
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: wroclaw
Podziękował: 21 razy

Wyznaczyć punkt oraz kąt przecięcia płaszczyzny z prostą

Post autor: lukasz1143 »

\(\displaystyle{ \pi : x - 3y + z = −1}\)
\(\displaystyle{ k : x + y = 6, x - z = 8}\)

Nie potrafię nic zrobić z tym równaniem prostej.
chris_f
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2727
Rejestracja: 14 paź 2004, o 16:26
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: podkarpacie
Podziękował: 3 razy
Pomógł: 945 razy

Wyznaczyć punkt oraz kąt przecięcia płaszczyzny z prostą

Post autor: chris_f »

Przekształć równanie krawędziowe prostej do np. postaci parametrycznej.
\(\displaystyle{ \begin{cases}x+y=6\\ x-z=8\end{cases}}\)
\(\displaystyle{ \begin{cases}x=6-y\\ x-z=8\end{cases}}\)
\(\displaystyle{ \begin{cases}x=6-y\\ 6-y-z=8\end{cases}}\)
\(\displaystyle{ \begin{cases}x=6-y\\ z=-2-y\end{cases}}\)
czyli mamy równanie parametryczne
\(\displaystyle{ \begin{cases} x=6-t\\ y=t\\ z=-2-t\end{cases}}\)
a potem spójrz tu: 357648.htm#p5200537
ODPOWIEDZ