Prosta równoległa do wektora

Obiekty i przekształcenia geometryczne, opisane za pomocą układu (nie zawsze prostokątnego) współrzędnych.
jaranna
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 148
Rejestracja: 28 lis 2011, o 20:57
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Nowy Sącz
Podziękował: 65 razy

Prosta równoległa do wektora

Post autor: jaranna »

Dla jakich wartości parametrów \(\displaystyle{ p, q}\) prosta będąca przecięciem płaszczyzn: \(\displaystyle{ \pi_{1}: 2x + py + 3z -5 = 0, \pi_{2}: qx-6y-6z+2 = 0}\) jest równoległa do wektora \(\displaystyle{ \vec{v} = [1,1,1]}\)
znalazłam wzór na wektor kierunkowy prostej \(\displaystyle{ ax+bx+c=0 \rightarrow \vec{k} = [-b,a]}\) czy wystarczy sprawdzić że wektor \(\displaystyle{ \vec{k} = a[1,1], a \in \RR}\) (czyli tylko w dwóch wymiarach) ?
Ostatnio zmieniony 3 lut 2014, o 09:08 przez lukasz1804, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa wiadomości.
lukasz1804
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4438
Rejestracja: 17 kwie 2007, o 13:44
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Łódź
Podziękował: 12 razy
Pomógł: 1313 razy

Prosta równoległa do wektora

Post autor: lukasz1804 »

Wzór \(\displaystyle{ ax+by+c=0}\) dotyczy prostych na płaszczyźnie, a nie w przestrzeni. Prosta równoległa do wektora \(\displaystyle{ \vec{v}}\) ma wektor kierunkowy postaci \(\displaystyle{ a\vec{v}=[a,a,a]}\) dla pewnego \(\displaystyle{ a\in\RR\setminus\{0\}}\). Tak naprawdę można przyjąć, że \(\displaystyle{ a=1}\), bowiem postać parametryczną można zapisać następująco: \(\displaystyle{ [a,a,a]t+(x_0,y_0,z_0)=[1,1,1](at)+(x_0,y_0,z_0)}\), gdzie \(\displaystyle{ (x_0,y_0,z_0)}\) jest ustalonym punktem na prostej.
ODPOWIEDZ