Wektory przeciwne dla liczb rzeczywistych

Obiekty i przekształcenia geometryczne, opisane za pomocą układu (nie zawsze prostokątnego) współrzędnych.
autobus
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 18
Rejestracja: 14 sty 2005, o 17:54
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa - koło

Wektory przeciwne dla liczb rzeczywistych

Post autor: autobus »

Dla jakich liczb rzeczywistych k, m wektory \(\displaystyle{ \vec{A}}\) i \(\displaystyle{ \vec{B}}\) są przeciwne, jeśli:

a) \(\displaystyle{ \vec{A}}\) =[2,-3] \(\displaystyle{ \vec{B}}\) =[1+k, m]

b) \(\displaystyle{ \vec{A}}\) =[k+1, 2m] \(\displaystyle{ \vec{B}}\) =[2k, m+5]

c) \(\displaystyle{ \vec{A}}\) =[k-5, 4] \(\displaystyle{ \vec{B}}\) =[-3, 3m-1]

d) \(\displaystyle{ \vec{A}}\) =[k+m, k-m] \(\displaystyle{ \vec{B}}\) =[9,-15]
Awatar użytkownika
Tomasz Rużycki
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2970
Rejestracja: 8 paź 2004, o 17:16
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Suchedniów/Kraków
Podziękował: 4 razy
Pomógł: 293 razy

Wektory przeciwne dla liczb rzeczywistych

Post autor: Tomasz Rużycki »

Wektory przeciwne mają przeciwne współrzędne

Przykładowo:
a)
1+k=-2 k=-3
m=3

Pozdrawiam,
--
Tomasz Rużycki
Awatar użytkownika
Zlodiej
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1910
Rejestracja: 28 cze 2004, o 12:24
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 2 razy
Pomógł: 108 razy

Wektory przeciwne dla liczb rzeczywistych

Post autor: Zlodiej »

No tak, ale czy one muszą być tej samej długości ?
Awatar użytkownika
Tomasz Rużycki
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2970
Rejestracja: 8 paź 2004, o 17:16
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Suchedniów/Kraków
Podziękował: 4 razy
Pomógł: 293 razy

Wektory przeciwne dla liczb rzeczywistych

Post autor: Tomasz Rużycki »

Oczywiście, że muszą - suma dwóch wektorów przeciwnych musi być wektorem zerowym

Pozdrawiam,
--
Tomasz Rużycki
ODPOWIEDZ