trójkąt ograniczony prostymi

Obiekty i przekształcenia geometryczne, opisane za pomocą układu (nie zawsze prostokątnego) współrzędnych.
cytrynka114
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 400
Rejestracja: 10 kwie 2012, o 14:39
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Koluszki
Podziękował: 139 razy

trójkąt ograniczony prostymi

Post autor: cytrynka114 »

wyznacz równanie takiej prostej przechodzącej przez punkt \(\displaystyle{ A(-4;6)}\), która z osiami układu współrzędnych ogranicza trójkąt o polu równym \(\displaystyle{ 2}\)
Ostatnio zmieniony 30 sty 2014, o 20:50 przez cytrynka114, łącznie zmieniany 2 razy.
Awatar użytkownika
mortan517
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3359
Rejestracja: 6 lis 2011, o 15:38
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Krk
Podziękował: 112 razy
Pomógł: 662 razy

trójkąt ograniczony prostymi

Post autor: mortan517 »

No i co już zrobiłaś w tym zadaniu?
cytrynka114
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 400
Rejestracja: 10 kwie 2012, o 14:39
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Koluszki
Podziękował: 139 razy

trójkąt ograniczony prostymi

Post autor: cytrynka114 »

doszłam do tego, że \(\displaystyle{ 2= \frac{1}{2}a(6+4a)}\) tylko,że to pierwsze a to bok, a to drugie to współczynnik kierunkowy, więc chyba nie moge tego tak bezkarnie pomnożyć i obliczyć a
Awatar użytkownika
mortan517
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3359
Rejestracja: 6 lis 2011, o 15:38
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Krk
Podziękował: 112 razy
Pomógł: 662 razy

trójkąt ograniczony prostymi

Post autor: mortan517 »

Wyznacz punkty przecięcia funkcji liniowej \(\displaystyle{ y=ax+b}\) z osiami. Wtedy będziesz miała bok i wysokość trójkąta.
cytrynka114
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 400
Rejestracja: 10 kwie 2012, o 14:39
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Koluszki
Podziękował: 139 razy

trójkąt ograniczony prostymi

Post autor: cytrynka114 »

a jak je wyznaczyc?
Awatar użytkownika
mortan517
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3359
Rejestracja: 6 lis 2011, o 15:38
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Krk
Podziękował: 112 razy
Pomógł: 662 razy

trójkąt ograniczony prostymi

Post autor: mortan517 »

Przy przecięciu jedna z współrzędnych się zeruje.
cytrynka114
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 400
Rejestracja: 10 kwie 2012, o 14:39
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Koluszki
Podziękował: 139 razy

trójkąt ograniczony prostymi

Post autor: cytrynka114 »

ale nie wiem jakie ułożyć równania
Awatar użytkownika
mortan517
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3359
Rejestracja: 6 lis 2011, o 15:38
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Krk
Podziękował: 112 razy
Pomógł: 662 razy

trójkąt ograniczony prostymi

Post autor: mortan517 »

Mamy wzór \(\displaystyle{ y=ax+b}\) i jakieś punkty przecięcia tej prostej z osiami. Jak wyglądają współrzędne tych punktów? Jedna współrzędna się zeruje, a drugą wyznaczasz ze wzoru.
ODPOWIEDZ