Mam bardzo proste pytanie. W podręczniku spotkałam się z tożsamością, że wektor \(\displaystyle{ \vec{dl}}\), będący styczną do okręgu równa się promieniowi tego okręgu razy kąt d\(\displaystyle{ \alpha}\) (kąt którego wierzchołkiem jest środek okręgu, a ramionami R i drugie ramię prowadzi do końca wektora dl).
\(\displaystyle{ \vec{dl} = R * d\alpha}\)
Dlaczego tak jest? Z czego to wynika?
I od razu moje drugie pytanie. Czy tę samą tożsamość można zastosować do spirali Archimedesa z uwzględnieniem równania na \(\displaystyle{ d \alpha}\), które w tym wypadku jest zmienne?