Punkty przecięcia prostej i okręgu.

Obiekty i przekształcenia geometryczne, opisane za pomocą układu (nie zawsze prostokątnego) współrzędnych.
Wilkołak
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 256
Rejestracja: 24 mar 2007, o 14:39
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Łomża / Warszawa
Podziękował: 26 razy
Pomógł: 46 razy

Punkty przecięcia prostej i okręgu.

Post autor: Wilkołak »

Jak znaleźć punkty przecięcia prostej i okręgu? Przykładowo:
okrąg:
\(\displaystyle{ (x + 2)^{2} + (y-1)^{2} = 25}\)
prosta:
\(\displaystyle{ y = \frac{1}{2}x +1}\).
Awatar użytkownika
ariadna
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2702
Rejestracja: 22 maja 2005, o 22:26
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Olsztyn/Berlin
Podziękował: 47 razy
Pomógł: 642 razy

Punkty przecięcia prostej i okręgu.

Post autor: ariadna »

Układ równań rozwiąż.
Równania już masz.
rObO87
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 588
Rejestracja: 16 sty 2005, o 20:42
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 38 razy
Pomógł: 4 razy

Punkty przecięcia prostej i okręgu.

Post autor: rObO87 »

Poprostu rozwiąż układ równań składający się z 2 tych 2 równań
Wilkołak
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 256
Rejestracja: 24 mar 2007, o 14:39
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Łomża / Warszawa
Podziękował: 26 razy
Pomógł: 46 razy

Punkty przecięcia prostej i okręgu.

Post autor: Wilkołak »

Heh, no fakt, przestraszyłem się tych kwadratów bo jeszcze nie miałem równań kwadratowych Zajrze na wikipedię
Awatar użytkownika
kolanko
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1905
Rejestracja: 9 gru 2006, o 14:23
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Łańcut
Podziękował: 32 razy
Pomógł: 172 razy

Punkty przecięcia prostej i okręgu.

Post autor: kolanko »

Jak jeszcze nie miales rownan kwadratowych to nie wiem jak to rozwiazesz ...
Skad masz takie zadanie wogole skoro tego nie miales ? Uczysz sie sam ... ?
\(\displaystyle{ \Delta}\),\(\displaystyle{ x_{1}}\),\(\displaystyle{ x_{2}}\) to z glowy nie wezmiesz przeczytaj kompendium na forum jest pieknie napisane
Wilkołak
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 256
Rejestracja: 24 mar 2007, o 14:39
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Łomża / Warszawa
Podziękował: 26 razy
Pomógł: 46 razy

Punkty przecięcia prostej i okręgu.

Post autor: Wilkołak »

kolanko pisze:Jak jeszcze nie miales rownan kwadratowych to nie wiem jak to rozwiazesz ...
Skad masz takie zadanie wogole skoro tego nie miales ? Uczysz sie sam ... ?
Delta,x_{1},x_{2} to z glowy nie wezmiesz przeczytaj kompendium na forum jest pieknie napisane
Mam niedługo klasówkę z geomertii analitycznej i tak mi przyszło do głowy że nauczyciel może dać coś takiego Chociaż nie mielismy tego na lekcji zaciekawiło mnie to. A poza tym przydałoby mi się to do rozwiązania innego zadania na tym forum z działu Geometrii Analitycznej z tego forum...

A przykład tak sobie wymyśliłem
Awatar użytkownika
kolanko
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1905
Rejestracja: 9 gru 2006, o 14:23
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Łańcut
Podziękował: 32 razy
Pomógł: 172 razy

Punkty przecięcia prostej i okręgu.

Post autor: kolanko »

Wilkołak pisze:
kolanko pisze:Jak jeszcze nie miales rownan kwadratowych to nie wiem jak to rozwiazesz ...
Skad masz takie zadanie wogole skoro tego nie miales ? Uczysz sie sam ... ?
Delta,x_{1},x_{2} to z glowy nie wezmiesz przeczytaj kompendium na forum jest pieknie napisane
Mam niedługo klasówkę z geomertii analitycznej i tak mi przyszło do głowy że nauczyciel może dać coś takiego Chociaż nie mielismy tego na lekcji zaciekawiło mnie to. A poza tym przydałoby mi się to do rozwiązania innego zadania na tym forum z działu Geometrii Analitycznej z tego forum...

A przykład tak sobie wymyśliłem
Checi to podstawa Podaj wyniki Jakie Ci wyszly to sie sprawdzi czy dobrze myslisz
beholder7

Punkty przecięcia prostej i okręgu.

Post autor: beholder7 »

mam problem z podobnym zadaniem... u mnie są takie równania

\(\displaystyle{ x^2+y^2=1 \newline
y=ax+b}\)


z tego podstawiam y do pierwszego co mi daje takie równanie:

\(\displaystyle{ (1+a^2) x^2 +2abx +b^2-1=0}\)

gdzie \(\displaystyle{ \Delta = 4a^2-4b^2+4}\)
czyli np: dla a=1 i b=100 \(\displaystyle{ \Delta}\)
ODPOWIEDZ