mnożenie wektorowe wektorów

Obiekty i przekształcenia geometryczne, opisane za pomocą układu (nie zawsze prostokątnego) współrzędnych.
banita 17
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 26
Rejestracja: 6 paź 2013, o 08:42
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 8 razy

mnożenie wektorowe wektorów

Post autor: banita 17 »

Witam. Mam banalne, wydaje mi się pytanie, ale nie potrafię znaleźć na nie odpowiedzi. Mam do pomnożenia wektorowo trzy wektory:


\(\displaystyle{ \vec{AB} = [1;-2;3]}\)
\(\displaystyle{ \vec{AC} = [2;-8;2]}\)
\(\displaystyle{ \vec{BC} = [1;-6;-1]}\)

Działanie wygląda tak:

\(\displaystyle{ (\vec{AB} \times \vec{AC}) \times \vec{BC}}\)

Czy w takim przypadku mnożę po prostu najpierw \(\displaystyle{ \vec{AB} \times \vec{AC}}\) a to co mi wyjdzie to mnożę przez \(\displaystyle{ \vec{BC}}\) ?

Wg mnie powinno wyjść: \(\displaystyle{ [-28;16;-124]}\), ale odpowiedź jest inna i stąd właśnie moje pytanie.
szw1710

mnożenie wektorowe wektorów

Post autor: szw1710 »

Opis postępowania masz poprawny. Sprawdź rachunki. Widać, że te wektory uzyskałeś z punktów. Sprawdź czy dobrze wyznaczyłeś współrzędne. Potem poprawność obliczenia iloczynów wektorowych itp.
banita 17
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 26
Rejestracja: 6 paź 2013, o 08:42
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 8 razy

mnożenie wektorowe wektorów

Post autor: banita 17 »

Tak, wektory wyznaczam z punktów. Sprawdzałem wszystko 3 razy, robiłem od początku do końca i niczego nie mogę znaleźć. Dzięki za odpowiedź. Wychodzi chyba na to, że błąd w odpowiedzi.
ODPOWIEDZ