punkty
-
- Użytkownik
- Posty: 69
- Rejestracja: 28 mar 2007, o 17:59
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: kraków
- Podziękował: 11 razy
punkty
kozystasz ze wzoru na srodek odcinka \(\displaystyle{ S_{AB}=(\frac{x_{A}+x_{B}}{2},\frac{y_{A}+y_{B}}{2})}\) wiemy ze srodkiem jest pkt e wiec mamy dwa proste równanka:\(\displaystyle{ \frac{x_{A}+x_{B}}{2}=-1}\)
i
\(\displaystyle{ \frac{y_{A}+y_{B}}{2}=2}\)
i
\(\displaystyle{ \frac{y_{A}+y_{B}}{2}=2}\)
Ostatnio zmieniony 2 maja 2007, o 12:08 przez Cheerful, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Użytkownik
- Posty: 256
- Rejestracja: 24 mar 2007, o 14:39
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Łomża / Warszawa
- Podziękował: 26 razy
- Pomógł: 46 razy
punkty
Liczysz wektor AS:
\(\displaystyle{ AS = [-1-0,2+3] = [-1,5]}\) nad AS strzałeczka
Przesuwasz punkt S o wektor AS:
\(\displaystyle{ B = (-1,2) + [-1,5] = (-2,7)}\)
Punkt B ma współrzędne: \(\displaystyle{ B=(-2,7)}\)
\(\displaystyle{ AS = [-1-0,2+3] = [-1,5]}\) nad AS strzałeczka
Przesuwasz punkt S o wektor AS:
\(\displaystyle{ B = (-1,2) + [-1,5] = (-2,7)}\)
Punkt B ma współrzędne: \(\displaystyle{ B=(-2,7)}\)