Pole równolegloboku.

Obiekty i przekształcenia geometryczne, opisane za pomocą układu (nie zawsze prostokątnego) współrzędnych.
argonus
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 19
Rejestracja: 21 lut 2009, o 14:47
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 2 razy

Pole równolegloboku.

Post autor: argonus »

Mam zadanie wyznaczyć Pole i Wysokość równoległoboku zbudowanego na wektorachn AB=-2a+3b i AD=10a+b
wektory\(\displaystyle{ left|
\(\displaystyle{ \vec{a}}\)
ight| =4 left| b
ight| =2}\)
a kąt między nimi wynosi \(\displaystyle{ \frac{ \pi }{3}}\)
1. Liczę Pole
\(\displaystyle{ P= \(\displaystyle{ \left|\vec{AB}x\vec{AD}\right|}\) = \(\displaystyle{ (-2\vec{a}+\vec{b})x(10\vec{a}+\vec{b})=-20\vec{a}c\vec{a} -2\vec{a}x\vec{b}+30\vec{b}x\vec{a}+3\vec{b}x\vec{b}=32\vec{b}x\vec{a}=128 \sqrt{3}}\)}\)
2. Liczę długość H
\(\displaystyle{ AD= \sqrt{\vec{AD} \cdot \vec{AD}} = \sqrt{(10\vec{a}+\vec{b}) \cdot (10\vec{a}+\vec{b}}= \sqrt{100\vec{a} \cdot \vec{a}+20\vec{a} \cdot \vec{b}+\vec{b} \cdot \vec{b}} = \sqrt{100*16 +4 +80}= \sqrt{1684}}\)
3. Liczę H
\(\displaystyle{ h=P/\left| \vec{AD}\right|}\)
Może ktoś sprawdzić czy dobrze?
Ania221
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1923
Rejestracja: 30 lis 2013, o 13:26
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 22 razy
Pomógł: 326 razy

Pole równolegloboku.

Post autor: Ania221 »

A nie łatwiej policzyć współrzędne wektorów, i potem pole trójkąta z wyznacznika?
ODPOWIEDZ