1) Objętość prostopadłościanu jest równa 30 cm�. O ile zmieni się ta objętość, jeżeli długość prostopadłościanu zwiększmy czterokrotnie, szerokość zmniejszymy dwukrotnie, a wysokość zmniejszymy trzykrotnie?
2) Pole powierzchni trzech ścian prostopadłościanu są równe 8,64 m�, 12,96 m�, 15,36 m�. Oblicz objętość tego prostopadłościanu.
Z góry dziekuje.
Objetosc prostopadłoscianu wazne !
-
- Użytkownik
- Posty: 3
- Rejestracja: 30 kwie 2007, o 16:15
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Biecz
-
- Użytkownik
- Posty: 6607
- Rejestracja: 16 sty 2007, o 19:42
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 119 razy
- Pomógł: 1823 razy
Objetosc prostopadłoscianu wazne !
\(\displaystyle{ 1)\\
V_0=abh=30cm^{3}\\
V_1=ABH=4a\cdot \frac{1}{2}b\cdot \frac{1}{3}h=\frac{2}{3}abh=\frac{2}{3}V_0=\frac{2}{3}\cdot 30cm^{3}=20cm^{3}}\)
\(\displaystyle{ 2)\\
\begin{cases} ab=8,65m^{2}\\ac=12,96m^{2}\\bc=15,36m^{2} \end{cases}}\)
Zwykly uklad rownan Powinno dac rade
POZDRO
V_0=abh=30cm^{3}\\
V_1=ABH=4a\cdot \frac{1}{2}b\cdot \frac{1}{3}h=\frac{2}{3}abh=\frac{2}{3}V_0=\frac{2}{3}\cdot 30cm^{3}=20cm^{3}}\)
\(\displaystyle{ 2)\\
\begin{cases} ab=8,65m^{2}\\ac=12,96m^{2}\\bc=15,36m^{2} \end{cases}}\)
Zwykly uklad rownan Powinno dac rade
POZDRO
-
- Użytkownik
- Posty: 3
- Rejestracja: 30 kwie 2007, o 16:15
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Biecz
Objetosc prostopadłoscianu wazne !
Moze mam blad w odpowiedziach, bo mi tu pisze ze w 1) ma wyjsc 10 cm � . Ale dzieki .
A co do drugiego to nie rozumiem nic. Mam obliczyć objętosc i wynik ma byc - 41, 472 m�.
A co do drugiego to nie rozumiem nic. Mam obliczyć objętosc i wynik ma byc - 41, 472 m�.