Punkty wspólne, równanie prostej przechodzącej przez punkt

Obiekty i przekształcenia geometryczne, opisane za pomocą układu (nie zawsze prostokątnego) współrzędnych.
apurka
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 44
Rejestracja: 20 lis 2011, o 00:03
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Polska
Podziękował: 5 razy

Punkty wspólne, równanie prostej przechodzącej przez punkt

Post autor: apurka »

Proszę o sprawdzenie.
Zad10.
Ile punktów wspólnych ma okrąg o równaniu \(\displaystyle{ \left( x-2 \right) ^{2}+ \left( y+3 \right) ^{2}=9}\) z osiami układu współrzędnych?
Odp: 3 i są to: \(\displaystyle{ \left( 2,0 \right) , \left( 0,-3- \sqrt{5} \right) , \left( 0,-3+ \sqrt{5} \right)}\)

Zad11.
Prosta y=ax+b jest prostopadła do prostej\(\displaystyle{ y=- \left( \frac{2}{3} \right) x-2}\). Napisz równanie tej prostej wiedząc, że przechodzi ona przez punkt (0,-2).
Odp: \(\displaystyle{ y= \left( \frac{5}{2} \right) x-2}\)

Zad12.
Przeciwległe wierzchołki prostokąta mają współrzędne \(\displaystyle{ A \left( -1,2 \right) , C \left( 3,-1 \right)}\). Oblicz długość przekątnej prostokąta i współrzędne punktu ich przecięcia.
Odp: dlugość przekątnej \(\displaystyle{ =5}\), punkty przecięcia to \(\displaystyle{ \left( 0, \frac{5}{4} \right) , \left( \frac{5}{3} ,0 \right)}\)
Ostatnio zmieniony 9 sty 2014, o 23:20 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 2 razy.
Powód: Używaj LaTeXa do wszystkich wyrażeń matematycznych. Skaluj nawiasy.
piasek101
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 23496
Rejestracja: 8 kwie 2008, o 22:04
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: piaski
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 3264 razy

Punkty wspólne, równanie prostej przechodzącej przez punkt

Post autor: piasek101 »

10) trzy - niepotrzebnie je wyznaczasz.
Awatar użytkownika
rtuszyns
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2042
Rejestracja: 29 gru 2006, o 23:24
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Zamość
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 229 razy

Punkty wspólne, równanie prostej przechodzącej przez punkt

Post autor: rtuszyns »

piasek101 pisze:10) trzy - niepotrzebnie je wyznaczasz.
Nie jest to błędem.
piasek101
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 23496
Rejestracja: 8 kwie 2008, o 22:04
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: piaski
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 3264 razy

Punkty wspólne, równanie prostej przechodzącej przez punkt

Post autor: piasek101 »

Uważam, że to błąd - wyznaczanie niepotrzebnych rzeczy - równie dobrze mogła podać styczne do tego okręgu przechodzące przez \(\displaystyle{ (10; 9)}\).
Ostatnio zmieniony 9 sty 2014, o 23:21 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Używaj LaTeXa do wszystkich wyrażeń matematycznych.
ODPOWIEDZ