Treść:
Dany jest okrąg o1 o równaniu \(\displaystyle{ x^2+y^2+6x+5=0}\) oraz okrąg o2 o równaniu \(\displaystyle{ x^2+y^2-12x+8y+27=0}\). Oblicz współrzędne środka i skalę jednokładności, w której obrazem okręgu o1 jest okrąg o2.
Proszę o pomoc w rozwiązaniu. O co chodzi w tej jednokładności może mi to ktoś wytłumaczyć? Dla pomocników oczywiście punkciki.
Okręgi i jednokładność
-
- Użytkownik
- Posty: 3424
- Rejestracja: 30 sie 2006, o 14:36
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Szczecin
- Podziękował: 2 razy
- Pomógł: 476 razy
Okręgi i jednokładność
jednokładnosć to chodzio skalę zmniejszenia lub zwiekszenia okregu
najpierw trzeba znaleźć promienie okręgów
\(\displaystyle{ (x-a)^2 + (y-b) ^2= r^2}\)
gdzie S(a,b) to współrzędne srodka okręgu , "r" promien
trzeba wyznaczyc promienie
\(\displaystyle{ (x+3)^2 + (y-0) ^2====}\)
\(\displaystyle{ (x-6)^2 + (y+4) ^2====}\)
i potem policzyc odpowiedni stosunek promieni
najpierw trzeba znaleźć promienie okręgów
\(\displaystyle{ (x-a)^2 + (y-b) ^2= r^2}\)
gdzie S(a,b) to współrzędne srodka okręgu , "r" promien
trzeba wyznaczyc promienie
\(\displaystyle{ (x+3)^2 + (y-0) ^2====}\)
\(\displaystyle{ (x-6)^2 + (y+4) ^2====}\)
i potem policzyc odpowiedni stosunek promieni