iloczyn wektorowy

Obiekty i przekształcenia geometryczne, opisane za pomocą układu (nie zawsze prostokątnego) współrzędnych.
kajusia12312
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 78
Rejestracja: 12 lut 2011, o 19:39
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Łódź
Podziękował: 13 razy

iloczyn wektorowy

Post autor: kajusia12312 »

Witam serdecznie. Czy mógłby ktoś wytłumaczyć mi nastepujący zapis? I jak to się liczy? Dlaczego tak jest?
\(\displaystyle{ ||[1,0,1] \times [0,1,-1]||= \sqrt{1^2+1^2+(-1)^2} = \sqrt{3}}\)
Nie mogę ogarnąć tego pierwszego przejścia do pierwiastka bardzo prosze o pomoc .
Awatar użytkownika
yorgin
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 12762
Rejestracja: 14 paź 2006, o 12:09
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 17 razy
Pomógł: 3440 razy

iloczyn wektorowy

Post autor: yorgin »

Pewnie jakiś wzór tutaj wchodzi, którego nie kojarzę. Jak nie wiesz skąd, to po prostu policz iloczyn wektorowy tych wektorów.
Rudis
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 83
Rejestracja: 6 sty 2014, o 13:07
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Brak
Podziękował: 3 razy
Pomógł: 17 razy

iloczyn wektorowy

Post autor: Rudis »

\(\displaystyle{ \left[\begin{array}{ccc}i&j&k\\1&0&1\\0&1&-1\end{array}\right]}\)
Policz wyznacznik. Liczby przy literkach i , j ,k to wspólrzędne wektora który jest iloczynem wektorowym tych dwóch wektorów podanych w macierzy. Policz z niego normę .
kajusia12312
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 78
Rejestracja: 12 lut 2011, o 19:39
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Łódź
Podziękował: 13 razy

iloczyn wektorowy

Post autor: kajusia12312 »

Wyznacznik wyszedł mi \(\displaystyle{ j}\). Jednak dalej nie wiem jak dalej liczyc
Awatar użytkownika
rtuszyns
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2042
Rejestracja: 29 gru 2006, o 23:24
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Zamość
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 229 razy

iloczyn wektorowy

Post autor: rtuszyns »

yorgin pisze:Pewnie jakiś wzór tutaj wchodzi, którego nie kojarzę. Jak nie wiesz skąd, to po prostu policz iloczyn wektorowy tych wektorów.
Chodzi tutaj chyba o normę wektora (długość), który został wyznaczony z iloczynu wektorowego.

Norma wektora \(\displaystyle{ [1,0,1] \times [0,1,-1]}\), to w tym przypadku
\(\displaystyle{ ||[1,0,1] \times [0,1,-1]||=|| [-1,1,1]||=\sqrt{(-1)^2+1^2+1^2}=\sqrt{3}}\)

EDIT: Poprawa wzoru (zgubiony znak równości).
Ostatnio zmieniony 6 sty 2014, o 19:42 przez rtuszyns, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
yorgin
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 12762
Rejestracja: 14 paź 2006, o 12:09
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 17 razy
Pomógł: 3440 razy

iloczyn wektorowy

Post autor: yorgin »

rtuszyns pisze: Chodzi tutaj chyba o normę wektora (długość), który został wyznaczony z iloczynu wektorowego.

Norma wektora \(\displaystyle{ [1,0,1] \times [0,1,-1]}\), to w tym przypadku
\(\displaystyle{ ||[1,0,1] \times [0,1,-1]||=|| [-1,1,1]||\sqrt{(-1)^2+1^2+1^2}=\sqrt{3}}\)
Mnie bardziej chodziło o wzór bezpośredni na liczenie normy iloczynu wektorowego bez liczenia samego iloczynu wektorowego. Tak przy okazji zgubiłeś znak równości
ODPOWIEDZ