Równoległobok i wektory

Obiekty i przekształcenia geometryczne, opisane za pomocą układu (nie zawsze prostokątnego) współrzędnych.
jarodol
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 223
Rejestracja: 22 wrz 2013, o 21:11
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 59 razy

Równoległobok i wektory

Post autor: jarodol »

Dane są trzy wierzchołki \(\displaystyle{ A = (2, 4), B = (6, 3), C = (4, -1)}\) równoległoboku ABCD. Oblicz miarę kąta między wektorami \(\displaystyle{ AK}\) i \(\displaystyle{ AL}\)., gdzie \(\displaystyle{ K}\) i \(\displaystyle{ L}\) są środkami boków \(\displaystyle{ BC}\) i \(\displaystyle{ CD}\).
Ostatnio zmieniony 4 sty 2014, o 11:36 przez pyzol, łącznie zmieniany 2 razy.
Powód: Nieczytelny zapis - brak LaTeX-a. Proszę zapoznaj się z instrukcją: http://matematyka.pl/latex.htm .
Awatar użytkownika
pyzol
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4346
Rejestracja: 26 kwie 2010, o 11:39
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Nowa Ruda
Podziękował: 5 razy
Pomógł: 929 razy

Równoległobok i wektory

Post autor: pyzol »

W czym dokładnie problem?
Ania221
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1923
Rejestracja: 30 lis 2013, o 13:26
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 22 razy
Pomógł: 326 razy

Równoległobok i wektory

Post autor: Ania221 »

Wyznacz pkt \(\displaystyle{ D}\) na przecięciu prostej \(\displaystyle{ k}\) równoległwj do \(\displaystyle{ BC}\) i prostej \(\displaystyle{ l}\) równoległej do \(\displaystyle{ AB}\)
Wyznacz współrzędne pkt \(\displaystyle{ K}\) i \(\displaystyle{ L}\)
Wyznacz wektory \(\displaystyle{ \vec{AK}}\) i \(\displaystyle{ \vec{AL}}\)
Z iloczynu skalarnego wektorów wyznacz kąt między nimi.
Awatar użytkownika
pyzol
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4346
Rejestracja: 26 kwie 2010, o 11:39
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Nowa Ruda
Podziękował: 5 razy
Pomógł: 929 razy

Równoległobok i wektory

Post autor: pyzol »

Ania221 pisze:Wyznacz pkt \(\displaystyle{ D}\) na przecięciu prostej \(\displaystyle{ k}\) równoległwj do \(\displaystyle{ BC}\) i prostej \(\displaystyle{ l}\) równoległej do \(\displaystyle{ AB}\)
Alternatywnie \(\displaystyle{ D=A+ \vec{BC}}\)

A tak z tego co patrzę to kąt będzie taki sam, jak pomiędzy \(\displaystyle{ AK}\) i \(\displaystyle{ CM}\), gdzie \(\displaystyle{ M}\) to środek \(\displaystyle{ AB}\).
jarodol
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 223
Rejestracja: 22 wrz 2013, o 21:11
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 59 razy

Równoległobok i wektory

Post autor: jarodol »

ok już ogarniam dzieki
ODPOWIEDZ