Punkty \(\displaystyle{ E=(7,1)}\) oraz \(\displaystyle{ F=(9,7)}\) to środki boków, odpowiednio AB i BC kwadratu ABCD. Przekątna tego kwadratu ma długość: ?
Nie mam żadnego pomysłu na to zadanie . Kombinowałem coś na wyliczenie współrzędnych A, B, C ze wzorów na środek odcinka ale mam wrażenie, że brakuje mi danych.
przekątna kwadratu.
-
- Użytkownik
- Posty: 171
- Rejestracja: 29 gru 2013, o 17:41
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Pruszków
- Pomógł: 64 razy
przekątna kwadratu.
Narysuj sobie dowolny kwadrat, połącz środki dwóch sąsiednich boków (jak w zadaniu, punkt E na odcinku AB i F na BC) i narysuj przekątną AC. Jaki jest stosunek długości przekątnej kwadratu do długości EF?
- dawid.barracuda
- Użytkownik
- Posty: 1766
- Rejestracja: 11 paź 2009, o 19:01
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Gryfice\Warszawa
- Podziękował: 480 razy
- Pomógł: 94 razy
przekątna kwadratu.
Dokładnie, nie potrzebujesz tutaj konkretnych współrzędnych wierzchołków. Jak wyciągniesz wniosek z tego zadania to go dobrze zapamiętaj, bo będzie Ci potrzebny w przyszłości przy liczeniu brył
-
- Użytkownik
- Posty: 974
- Rejestracja: 21 wrz 2013, o 15:24
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Polska
- Podziękował: 114 razy
- Pomógł: 102 razy
przekątna kwadratu.
\(\displaystyle{ |AC|=2|EF|}\)?
I teraz wystarczy wyliczyć długość \(\displaystyle{ |EF|}\) i wymnożyć ją przez \(\displaystyle{ 2}\)? Odpowiedź to \(\displaystyle{ 4\sqrt{10}}\), tak?
I teraz wystarczy wyliczyć długość \(\displaystyle{ |EF|}\) i wymnożyć ją przez \(\displaystyle{ 2}\)? Odpowiedź to \(\displaystyle{ 4\sqrt{10}}\), tak?