Narysować obszar ograniczony powierzchniami

Obiekty i przekształcenia geometryczne, opisane za pomocą układu (nie zawsze prostokątnego) współrzędnych.
cekin
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 10
Rejestracja: 21 wrz 2013, o 18:16
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Lublin
Podziękował: 8 razy

Narysować obszar ograniczony powierzchniami

Post autor: cekin »

Narysować obszar ograniczony powierzchniami:
\(\displaystyle{ y= -x^{2};y=-1;z=0;z=1}\)
Nie wiem jak mam potraktować te współrzędne, bo zazwyczaj obliczałem i rysowałem z 3 współrzędnych: x,y,z. Tutaj jest trochę inaczej. Proszę o pomoc
lukasz1804
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4438
Rejestracja: 17 kwie 2007, o 13:44
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Łódź
Podziękował: 12 razy
Pomógł: 1313 razy

Narysować obszar ograniczony powierzchniami

Post autor: lukasz1804 »

Spróbuj narysować najpierw obszar między krzywymi \(\displaystyle{ y=-x^2, y=-1}\) w płaszczyźnie \(\displaystyle{ z=0}\) i "rozciągnij" ten obszar wzdłuż osi \(\displaystyle{ OZ}\) do wartości \(\displaystyle{ z=1}\).
ODPOWIEDZ