Odcięta punktu

Obiekty i przekształcenia geometryczne, opisane za pomocą układu (nie zawsze prostokątnego) współrzędnych.
gienek9999
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4
Rejestracja: 30 gru 2013, o 09:06
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Małopolska

Odcięta punktu

Post autor: gienek9999 »

mamy wykres opisany wzorem y=2x+3, Obrano dwa punkty A i B. A1 i B1 są prostokątnymi rzutami punktów A i B na os OX. Odcięta punktu A wynosi 1. Odcięta puntu B jest większa od odciętej punktu A. Pytanie, jaką wartość może przyjmować odcięta puntu B, jeżeli pole czworokąta AA1B1B jest więsze od 24.

Narysowałem sobie wykres, i skoro odcięta puntu A wynosi 1 to wspólżędne tegoż punktu bedą A=(1,y)

Podstawiąjąc do y=2x+3 obliczyłemze wspołżedne tego punktu będą dokładnie wynosić A=(1,5)
Mogę obliczyć długość odcinka AA1 i wynosi ona 5 ( A1 ma współrzędne 1,0 ) z wykresu widać ze czworokąt to bedzie trapez prostokątny . Więc jego wzór bedzie wygladał tak frac{(|BB1|+|AA1|)(|A1B1|)}{2} i to jest większe od 24.

Dalej nie wiem coo mam zrobić nie mam tez pewnosci ze to co juz zzrobiłem jest dobrze. Prosze o pomoc
a4karo
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 22210
Rejestracja: 15 maja 2011, o 20:55
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Bydgoszcz
Podziękował: 38 razy
Pomógł: 3755 razy

Odcięta punktu

Post autor: a4karo »

Zobacz jak zmienia się pole trapezu gdy zmienia się położenie punktu B (zacznij od B=A i przesuwaj ten punkt w prawo). Co się dzieje z polem?, kiedy będzie ono równe 24? Kiedy będzie większe?.
ODPOWIEDZ