płaszczyzny styczne

Obiekty i przekształcenia geometryczne, opisane za pomocą układu (nie zawsze prostokątnego) współrzędnych.
Awatar użytkownika
Natasha
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 986
Rejestracja: 9 lis 2008, o 15:08
Płeć: Kobieta
Podziękował: 97 razy
Pomógł: 167 razy

płaszczyzny styczne

Post autor: Natasha »

Wykazać, że jeśli wszystkie płaszczyzny ściśle styczne do krzywej przechodzą przez jeden punkt, to krzywa leży w pewnej płaszczyźnie.

Ma ktoś jakiś pomysł jak to ruszyć?


Ja tylko mogę powiedzieć tyle, że

\(\displaystyle{ \gamma(t)=(\gamma_1(t), \gamma_2(t),\gamma_3(t))}\), płaszczyzny styczne to

\(\displaystyle{ \gamma^{'}(t)=(\gamma_1^{'}(t), \gamma_2^{'}(t),\gamma_3^{'}(t))}\)

Ustalam jakiś punkt przez który te płaszczyzny będą przechodzić, np. \(\displaystyle{ A=(x_0,y_0,z_0)}\)

Żeby krzywa leżała w pewnej płaszczyźnie, to jej skręcenie musi być równe 0.-- 20 grudnia 2013, 10:12 --To coś z trójścianem Freneta chyba będzie.
ODPOWIEDZ