równanie prostej symetrycznej

Obiekty i przekształcenia geometryczne, opisane za pomocą układu (nie zawsze prostokątnego) współrzędnych.
lbn
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 18
Rejestracja: 2 paź 2006, o 17:58
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 1 raz

równanie prostej symetrycznej

Post autor: lbn »

mam mam problem z nastepujacym zadaniem z geometrii analitycznej: znajdź równanie prostej symetrycznej do prostej \(\displaystyle{ x+2y=6}\) względem prostej \(\displaystyle{ y=x}\)
Awatar użytkownika
mol_ksiazkowy
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 11413
Rejestracja: 9 maja 2006, o 12:35
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 3155 razy
Pomógł: 748 razy

równanie prostej symetrycznej

Post autor: mol_ksiazkowy »

ta prosta, ktorej szukasz przechodzi przez P(2,2) a potem wez punkt z prostej jaka masz np F(4,1) i odbij symetr. wzg prostej y=x. dostaniesz punkt G(1,4) ktory lezy juz na szuk prostej l
ODPOWIEDZ