Dane są punkty A=(4,0) i B=(8,2) oraz prosta l o rówaniu x-y+1=0 wyznacz długość promienia okręgu opisanego na trójkącie A0B gdzie 0 to początek układu współrzędnych.
Prosze o pomoc w wykonaniu tego zadania i szczególnie opisanie procesu wykonywania równaia symetralnej
wyznaczanie dł promienia...
-
- Użytkownik
- Posty: 8
- Rejestracja: 13 kwie 2007, o 00:13
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Polska
- Podziękował: 1 raz
- Vixy
- Użytkownik
- Posty: 1830
- Rejestracja: 3 lut 2006, o 15:47
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: z gwiazd
- Podziękował: 302 razy
- Pomógł: 151 razy
wyznaczanie dł promienia...
jak sobie to narysujesz to zauwazysz ze jest trójkąt rozwartokatny , srodek okregu opisanego znajduje sie na protej \(\displaystyle{ y=x+1}\)
\(\displaystyle{ S(x,x+1)}\)
teraz oblicze współrzedne srodka
\(\displaystyle{ x^2+y^2=(x-4)^2+y^2}\)
\(\displaystyle{ x=2}\)
\(\displaystyle{ S(2,3)}\)
\(\displaystyle{ |SB|=r=\sqrt{(2-8)^2+(3-2)^2}=\sqrt{37}}\)
\(\displaystyle{ S(x,x+1)}\)
teraz oblicze współrzedne srodka
\(\displaystyle{ x^2+y^2=(x-4)^2+y^2}\)
\(\displaystyle{ x=2}\)
\(\displaystyle{ S(2,3)}\)
\(\displaystyle{ |SB|=r=\sqrt{(2-8)^2+(3-2)^2}=\sqrt{37}}\)