Oblicz odległość odcinka
Oblicz odległość odcinka
Tak jak w tytule nie wiem jak to zrobić :<
a) \(\displaystyle{ A =(1/ \sqrt{2} -1 , -3 ) B= (3+ \sqrt{2} , -1)}\)
b) \(\displaystyle{ A=(1/ 2- \sqrt{3} , -5) B=(5+ \sqrt{3} , -2)}\)
a) \(\displaystyle{ A =(1/ \sqrt{2} -1 , -3 ) B= (3+ \sqrt{2} , -1)}\)
b) \(\displaystyle{ A=(1/ 2- \sqrt{3} , -5) B=(5+ \sqrt{3} , -2)}\)
Ostatnio zmieniony 15 gru 2013, o 15:58 przez Qń, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Całe wyrażenia matematyczne umieszczaj w tagach[latex] [/latex] .
Powód: Całe wyrażenia matematyczne umieszczaj w tagach
- rtuszyns
- Użytkownik
- Posty: 2042
- Rejestracja: 29 gru 2006, o 23:24
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Zamość
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 229 razy
Oblicz odległość odcinka
Jaką odległość?LisicaMei pisze:POmyliłam zadanie tam jest żeby olbliczyć długość :<
Może odległość między dwoma punktami, czyli długość odcinka?
Oblicz odległość odcinka
NIe Ja źle spojrzałam na zadanie bo teść jest :
Oblicz długość odcinka AB jeśli :
Oblicz długość odcinka AB jeśli :
- mortan517
- Użytkownik
- Posty: 3359
- Rejestracja: 6 lis 2011, o 15:38
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Krk
- Podziękował: 112 razy
- Pomógł: 662 razy
Oblicz odległość odcinka
Jeżeli dane są \(\displaystyle{ 2}\) punkty \(\displaystyle{ A=(x _{a}, y _{a})}\) oraz \(\displaystyle{ B=(x _{b}, y _{b})}\), to długość odcinka \(\displaystyle{ \left| AB\right|}\) dana jest wzorem:
\(\displaystyle{ d = \sqrt{(x_{b} - x_{a})^2 + (y_{b} - y_{a})^2}}\)
\(\displaystyle{ d = \sqrt{(x_{b} - x_{a})^2 + (y_{b} - y_{a})^2}}\)
- rtuszyns
- Użytkownik
- Posty: 2042
- Rejestracja: 29 gru 2006, o 23:24
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Zamość
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 229 razy
Oblicz odległość odcinka
Więc następnym razem dwa razy przeczytaj treść i uważaj.LisicaMei pisze:NIe Ja źle spojrzałam na zadanie bo teść jest :
Oblicz długość odcinka AB jeśli :
Rzecz jest bardzo prosta - skorzystaj z:
\(\displaystyle{ \left|AB\right|=\sqrt{\left(x_B-x_A\right)^2+\left(y_B-y_A\right)^2+\left(z_B-z_A\right)^2}}\),
gdzie \(\displaystyle{ x_i, y_i, z_i}\) są odpowiednimi współrzędnymi punktów \(\displaystyle{ A}\) oraz \(\displaystyle{ B}\).
- mortan517
- Użytkownik
- Posty: 3359
- Rejestracja: 6 lis 2011, o 15:38
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Krk
- Podziękował: 112 razy
- Pomógł: 662 razy
Oblicz odległość odcinka
Nie trzeba, jeżeli masz wszystkie współrzędne to po prostu podstawiasz, następnie wykonujesz działania w nawiasach, podnosisz do kwadratu to co trzeba, znowu działania na liczbach i na końcu pierwiastek.
- mortan517
- Użytkownik
- Posty: 3359
- Rejestracja: 6 lis 2011, o 15:38
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Krk
- Podziękował: 112 razy
- Pomógł: 662 razy
Oblicz odległość odcinka
Nie, pokaż jak liczysz.
Ostatnio zmieniony 15 gru 2013, o 16:12 przez Qń, łącznie zmieniany 2 razy.
Powód: Nieregulaminowa część dyskusji została przeniesiona do Kosza.
Powód: Nieregulaminowa część dyskusji została przeniesiona do Kosza.