Witam. Proszę o pomoc w następującym zadaniu:
1. Okrąg o promieniu \(\displaystyle{ r=5[j]}\) jest styczny do prostej \(\displaystyle{ k: 4x+3y-35=0}\) w punkcie \(\displaystyle{ A=(5,5).}\) Wyznacz równanie tego okręgu.
Więc tak. Oczywiście nakombinowałem się przy tym zadaniu. Policzyłem prostą prostopadłą do \(\displaystyle{ k}\) i przechodzącą przez punkt \(\displaystyle{ A=(5,5)}\). Wiem, że odległość środka od prostej jest taka sama jak promień tego okręgu czyli odcinek \(\displaystyle{ |SA|}\). Ale nie wiem teraz, co dalej zrobić, żeby uzyskać równanie tego okręgu (jak wyliczyć x i y).
Z góry dziękuję,
Espeqer.
Wyznacz równanie okręgu
- Espeqer
- Użytkownik
- Posty: 42
- Rejestracja: 28 lis 2013, o 20:32
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: W-a
- Podziękował: 5 razy
- Pomógł: 4 razy
Wyznacz równanie okręgu
Rozumiem, że chodzi o takie coś:
\(\displaystyle{ o _{A}: (x-5)^2+(y-5)^2=25}\)
Ok. To jest okrąg, którego środkiem jest punkt A. Leży on na prostej prostopadłej do k. Ale co dalej? Ciągle tego nie rozumiem. Oczywiście chciałbym sam do tego dojść.
\(\displaystyle{ o _{A}: (x-5)^2+(y-5)^2=25}\)
Ok. To jest okrąg, którego środkiem jest punkt A. Leży on na prostej prostopadłej do k. Ale co dalej? Ciągle tego nie rozumiem. Oczywiście chciałbym sam do tego dojść.
-
- Użytkownik
- Posty: 23496
- Rejestracja: 8 kwie 2008, o 22:04
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: piaski
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 3264 razy
Wyznacz równanie okręgu
Do tego masz równanie znalezionej prostopadłej. Okrąg (z ostatniego posta) przecina prostą w szukanych środkach (jest takich dwa) - bo ich właśnie Ci brakuje.
- Espeqer
- Użytkownik
- Posty: 42
- Rejestracja: 28 lis 2013, o 20:32
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: W-a
- Podziękował: 5 razy
- Pomógł: 4 razy
Wyznacz równanie okręgu
Wtedy otrzymuję zależność z długości \(\displaystyle{ |SA|, że |SA|= \sqrt{(5-a)^2+(5-b)^2}=5}\)
ale wyjdzie tylko równanie drugiego stopnia z dwiema niewiadomymi.
Skąd wziąć drugie równanie?
Czy mogę zrobić coś takiego:
\(\displaystyle{ d= \frac{|4a+3b-35|}{\sqrt{25} } = 5}\)?
Z takiej zależności to dałoby się już policzyć, bo wiadomo że wartości musza być dodatnie, więc wartość bezwzględną bym mógł opuścić. Tylko nie wiem, czy to poprawnie zapisałem.
/// Wyszło mi a=9 i b=8.
Czyli \(\displaystyle{ o: (x+9)^2+(y+8)^2=25}\).
Czy ktoś mógłby sprawdzić, czy to jest poprawna odpowiedź (niestety nie posiadam odpowiedzi w podręczniku).?
ale wyjdzie tylko równanie drugiego stopnia z dwiema niewiadomymi.
Skąd wziąć drugie równanie?
Czy mogę zrobić coś takiego:
\(\displaystyle{ d= \frac{|4a+3b-35|}{\sqrt{25} } = 5}\)?
Z takiej zależności to dałoby się już policzyć, bo wiadomo że wartości musza być dodatnie, więc wartość bezwzględną bym mógł opuścić. Tylko nie wiem, czy to poprawnie zapisałem.
/// Wyszło mi a=9 i b=8.
Czyli \(\displaystyle{ o: (x+9)^2+(y+8)^2=25}\).
Czy ktoś mógłby sprawdzić, czy to jest poprawna odpowiedź (niestety nie posiadam odpowiedzi w podręczniku).?
Ostatnio zmieniony 12 gru 2013, o 21:53 przez Espeqer, łącznie zmieniany 3 razy.