współrzedne punktów A,B,C

Obiekty i przekształcenia geometryczne, opisane za pomocą układu (nie zawsze prostokątnego) współrzędnych.
kuternoga
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 78
Rejestracja: 24 lis 2006, o 16:58
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: łodz
Podziękował: 4 razy

współrzedne punktów A,B,C

Post autor: kuternoga »

Dana jest prosta k orównaniu 2x-y+4=0 oraz prosta l o równaniu 2x+y-8=0. Niech A oznacza punkt przeciecia prostej k z osia x , B punkt przeciecia prostej l z osia x, C punkt wspólny obu prostych.

a. Wyznacz wspólrzedne punktów A,B,C
soku11
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 6607
Rejestracja: 16 sty 2007, o 19:42
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 119 razy
Pomógł: 1823 razy

współrzedne punktów A,B,C

Post autor: soku11 »

\(\displaystyle{ k: y=2x+4\\
l: y=-2x+8}\)


Punkt A:
\(\displaystyle{ y=0\\
0=2x+4\\
x=-2\\
A=(-2,0)}\)


Punkt B:
\(\displaystyle{ y=0\\
0=-2x+8\\
x=4\\
B=(4,0)}\)


Punkt C:
\(\displaystyle{ 2x+4=-2x+8\\
4x=4\\
x=1\\
y=2+4=6\\
C=(1,6)}\)
ODPOWIEDZ