trójkąt - najmniejszy obwód
- kozik
- Użytkownik
- Posty: 38
- Rejestracja: 14 wrz 2005, o 21:11
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Ostrów Mazowiecka
- Podziękował: 6 razy
- Pomógł: 1 raz
trójkąt - najmniejszy obwód
Dane są punkty \(\displaystyle{ A=(0,-1), B=(2,3)}\). Na prostej o równaniu \(\displaystyle{ x+1=0}\) wyznacz punkt \(\displaystyle{ C}\) tak, aby trójkąt \(\displaystyle{ ABC}\) miał najmniejszy obwód.
- kozik
- Użytkownik
- Posty: 38
- Rejestracja: 14 wrz 2005, o 21:11
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Ostrów Mazowiecka
- Podziękował: 6 razy
- Pomógł: 1 raz
trójkąt - najmniejszy obwód
niestety nie
próbowałem działać coś z funkcją przyporządkowującą wartość obwodu w zależności od y punktu \(\displaystyle{ C=(-1,y)}\) ale wychodzi suma trzech składników (w tym y^{2} i \(\displaystyle{ y}\)) podniesiona do potęgi \(\displaystyle{ \frac{1}{2}}\) i tu się zacinam
mam rozwiązanie, ale sposób nie bardzo mi się podoba - chciałbym rozwiązać to zadanie bardziej "matematycznie"
próbowałem działać coś z funkcją przyporządkowującą wartość obwodu w zależności od y punktu \(\displaystyle{ C=(-1,y)}\) ale wychodzi suma trzech składników (w tym y^{2} i \(\displaystyle{ y}\)) podniesiona do potęgi \(\displaystyle{ \frac{1}{2}}\) i tu się zacinam
mam rozwiązanie, ale sposób nie bardzo mi się podoba - chciałbym rozwiązać to zadanie bardziej "matematycznie"