Wyznaczenie punktów na hiperboli

Obiekty i przekształcenia geometryczne, opisane za pomocą układu (nie zawsze prostokątnego) współrzędnych.
piotrekrym
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3
Rejestracja: 3 gru 2013, o 11:23
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Polska

Wyznaczenie punktów na hiperboli

Post autor: piotrekrym »

Bardzo proszę o pomoc w rozwiązaniu tego zadania.

Na hiperboli \(\displaystyle{ \frac{x^{2}}{4} - \frac{y^{2}}{9} = 1}\) wyznaczyć punkty, w których styczna jest równoległa do prostej \(\displaystyle{ y=9x}\). Obliczyć pochodną kierunkową funkcji \(\displaystyle{ f(x,y)=\ln \left( \frac{x}{y} \right)}\) w wyznaczonych punktach, w kierunku normalnej do hiperboli w tych punktach.
Ostatnio zmieniony 3 gru 2013, o 12:27 przez lukasz1804, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Punkt 2.7 instrukcji LaTeX-a. Funkcje matematyczne należy zapisywać: sinus - \sin, logarytm - \log, logarytm naturalny - \ln itd. Skalowanie nawiasów.
ODPOWIEDZ