Pole trójkąta w R^3

Obiekty i przekształcenia geometryczne, opisane za pomocą układu (nie zawsze prostokątnego) współrzędnych.
Awatar użytkownika
naznaczony
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 212
Rejestracja: 11 wrz 2010, o 17:57
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Арзамас-16
Podziękował: 68 razy
Pomógł: 15 razy

Pole trójkąta w R^3

Post autor: naznaczony »

Mam obliczyć pole trójkąta oraz długość wysokości opuszczonej z \(\displaystyle{ B}\)
\(\displaystyle{ A(1,-2,8)}\)\(\displaystyle{ B(0,0,4)}\) \(\displaystyle{ C(6,2,0)}\)
no więc wysokość policzę sobie ze wzorku \(\displaystyle{ P= \frac{1}{2} ah}\), a pole z \(\displaystyle{ P= \frac{1}{2} \left| \vec{a}x\vec{b}\right|}\)
więc zaczynam od liczenia wektorów \(\displaystyle{ \vec{a}}\) oraz \(\displaystyle{ \vec{b}}\)
\(\displaystyle{ \vec{AB}=\vec{a}=[-1,2,-4]}\)
\(\displaystyle{ \vec{AC}=\vec{b}=[5,4,-8]}\)
więc:
\(\displaystyle{ \vec{a}x\vec{b}=\left[\begin{array}{ccc}i&j&k\\-1&2&-4\\5&4&-8\end{array}\right]=[0,28,-14]}\)
\(\displaystyle{ \left|\vec{a}x\vec{b} \right|= \sqrt{28^{2}+14^2}= \sqrt{6272}= \sqrt{2^{2} \cdot 2^{2} \cdot 2^{2} \cdot 2 \cdot 7^{2}}=56 \sqrt{2}}\)
\(\displaystyle{ P= \frac{1}{2} 56 \sqrt{2}=28 \sqrt{2}}\)
dalej mam koncepcję jak zrobić tylko mam pytanie, do tej pory zrobiłem wszystko dobrze? bo w odpowiedziach do tego zadania pole wyszło: \(\displaystyle{ P=7 \sqrt{5}}\)
Powermac5500
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 323
Rejestracja: 3 sty 2013, o 16:16
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Pomógł: 62 razy

Pole trójkąta w R^3

Post autor: Powermac5500 »

naznaczony pisze: \(\displaystyle{ \left|\vec{a}x\vec{b} \right|= \sqrt{28^{2}+14^2}= \sqrt{6272}}\)
\(\displaystyle{ \sqrt{28^{2}+14^2} \neq \sqrt{6272}}\)
Policz to dobrze
Awatar użytkownika
naznaczony
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 212
Rejestracja: 11 wrz 2010, o 17:57
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Арзамас-16
Podziękował: 68 razy
Pomógł: 15 razy

Pole trójkąta w R^3

Post autor: naznaczony »

No nie wierzę, że tego nie zauważyłem. teraz jak na to patrzę to nawet nie wiem skąd to wziąłem.
ODPOWIEDZ