nie wiem jak wyznaczyć współrzędne punktu
mam punkt \(\displaystyle{ A(-1,2)}\) i \(\displaystyle{ B(1,-2)}\) w trójkącie równobocznym
i musze wyznaczyć punkt \(\displaystyle{ C(x,y)}\), gdzie \(\displaystyle{ x}\)
współrzędne punktu
-
- Użytkownik
- Posty: 237
- Rejestracja: 14 paź 2005, o 14:38
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: niedługo Warszawa ;)
- Podziękował: 143 razy
- Lorek
- Użytkownik
- Posty: 7150
- Rejestracja: 2 sty 2006, o 22:17
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Ruda Śląska
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 1322 razy
współrzędne punktu
Ostatnie równanie zapisz tak:
\(\displaystyle{ \begin{cases}\sqrt{(x+1)^2+(y-2)^2}=\sqrt{(x-1)^2+(y+2)^2}\\\sqrt{(x-1)^2+(y+2)^2}=\sqrt{20}\end{cases}}\)
\(\displaystyle{ \begin{cases}\sqrt{(x+1)^2+(y-2)^2}=\sqrt{(x-1)^2+(y+2)^2}\\\sqrt{(x-1)^2+(y+2)^2}=\sqrt{20}\end{cases}}\)