wersory i rzuty

Obiekty i przekształcenia geometryczne, opisane za pomocą układu (nie zawsze prostokątnego) współrzędnych.
joogurcik
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 242
Rejestracja: 29 sty 2011, o 16:06
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Stare Babki
Podziękował: 60 razy

wersory i rzuty

Post autor: joogurcik »

mam wyznaczyć wektor będący rzutem prostopadłym wektora \(\displaystyle{ \vec{a}}\) na wektor \(\displaystyle{ \vec{b}}\) i \(\displaystyle{ \vec{b} \neq 0}\)

mam problem w zrozumieniu pojęcia rzutu prostopadłego.

Podać związek między współrzędną niezerowego wektora \(\displaystyle{ \vec{a}}\) i cosinusem kierunkowym oraz podać związek miedzy ta współrzędną i długością rzutu prostopadłego wektora \(\displaystyle{ \vec{a }}\) na oś.
nkatarzyna
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 5
Rejestracja: 1 gru 2013, o 12:51
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Polska
Podziękował: 1 raz

wersory i rzuty

Post autor: nkatarzyna »

Co do wyznaczenia wektora:
leonek74 pisze:Rzut prostokątny \(\displaystyle{ \vec{u}}\) wektora \(\displaystyle{ \vec{a}}\) na wektor \(\displaystyle{ \vec{b}}\)
\(\displaystyle{ \vec{u}= \frac{ \vec{a} \circ \vec{b} }{\left| \vec{b} \right| ^{2} }\cdot \vec{b}}\)
ODPOWIEDZ