Napisz równania stycznych do okręgu

Obiekty i przekształcenia geometryczne, opisane za pomocą układu (nie zawsze prostokątnego) współrzędnych.
wikuszka
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 94
Rejestracja: 9 sty 2007, o 10:21
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: gdańsk
Podziękował: 16 razy
Pomógł: 3 razy

Napisz równania stycznych do okręgu

Post autor: wikuszka »

Napisz równania stycznych do okręgu o równaniu \(\displaystyle{ x^2 + y^2 = 9}\) prostopadłych do prostej \(\displaystyle{ l}\) opisanej równaniem \(\displaystyle{ 3x - 4y + 5 = 0}\) . Wiem, że środkiem tego okręgu będzie punkt o współrzędnych S(0,0) , wiem również jak znaleźć równania tych prostych. Jedyny problem tkwi w tym, ze nie mam pojęcia jak obliczono współczyniki kierunkowe A i B szukanych prostych, które wyglądają następująco: \(\displaystyle{ 4x + 3y + C = 0}\) . Próbowałam ze wzoru \(\displaystyle{ A1 A2+B1 B2=0}\) ale są dwie niewiadome... zawiesiłam się ??:
Ostatnio zmieniony 22 kwie 2007, o 16:13 przez wikuszka, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
Vixy
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1830
Rejestracja: 3 lut 2006, o 15:47
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: z gwiazd
Podziękował: 302 razy
Pomógł: 151 razy

Napisz równania stycznych do okręgu

Post autor: Vixy »

oo widze ze zadanko z gazety wyborczej

warunek prostopadłości \(\displaystyle{ a_{1}*a_{2}=-1}\)

\(\displaystyle{ 3x-4y+5=0}\)
\(\displaystyle{ y=\frac{3}{4}x+\frac{5}{4}}\)

\(\displaystyle{ \frac{4}{3}*a_{2}=-1}\)
\(\displaystyle{ a_{2}=-\frac{4}{3}}\)

równanie stycznej \(\displaystyle{ y=-\frac{4}{3}x+b}\)

wstawiasz to do równania okręgu

\(\displaystyle{ x^2+(b-\frac{4}{3}x)^2=9}\)

powstało równnaie kwadratowe i rozwiazujesz to dla \(\displaystyle{ \Delta=0}\)
wikuszka
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 94
Rejestracja: 9 sty 2007, o 10:21
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: gdańsk
Podziękował: 16 razy
Pomógł: 3 razy

Napisz równania stycznych do okręgu

Post autor: wikuszka »

smerfetka18 pisze:oo widze ze zadanko z gazety wyborczej

warunek prostopadłości \(\displaystyle{ a_{1}*a_{2}=-1}\)

\(\displaystyle{ 3x-4y+5=0}\)
\(\displaystyle{ y=\frac{3}{4}x+\frac{5}{4}}\)

\(\displaystyle{ \frac{4}{3}*a_{2}=-1}\)
\(\displaystyle{ a_{2}=-\frac{4}{3}}\)

równanie stycznej \(\displaystyle{ y=-\frac{4}{3}x+b}\)

wstawiasz to do równania okręgu

\(\displaystyle{ x^2+(b-\frac{4}{3}x)^2=9}\)

powstało równnaie kwadratowe i rozwiazujesz to dla \(\displaystyle{ \Delta=0}\)
no właśnie że nie, bo w odpowiedziach mają, że ta prosta prostopadła opisana jest równaniem \(\displaystyle{ 4x+3y+C=0}\) ... też robiłam jak ty, ale im nie o to chodzi
soku11
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 6607
Rejestracja: 16 sty 2007, o 19:42
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 119 razy
Pomógł: 1823 razy

Napisz równania stycznych do okręgu

Post autor: soku11 »

Hmpf... Jak sie nie myle to zadanie mozna robic na ile sie chce sposobow... Toze zrobisz ta metoda nie oznacza ze jest zla. Co do tego ich rownania to:
\(\displaystyle{ 4x+3y+C=0\\
3y=-4x-C\\
y=\frac{-4}{3}x-\frac{C}{3}\\}\)

Zakladamy ze: \(\displaystyle{ -\frac{C}{3}=b}\) i mamy \(\displaystyle{ y=-\frac{4}{3}x+b}\) czyli to samo POZDRO
Awatar użytkownika
Vixy
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1830
Rejestracja: 3 lut 2006, o 15:47
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: z gwiazd
Podziękował: 302 razy
Pomógł: 151 razy

Napisz równania stycznych do okręgu

Post autor: Vixy »

ja też robiłam ten arkusz z gazety wyborczej , obliczyłam tak jak wyzej podalam i wynik wyszedl taki sam jak w odpowiedzi. Z tego wyjdzie ci \(\displaystyle{ b_{1}}\) oraz \(\displaystyle{ b_{2}}\) i beda dwa rownania stycznych
Awatar użytkownika
kozik
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 38
Rejestracja: 14 wrz 2005, o 21:11
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Ostrów Mazowiecka
Podziękował: 6 razy
Pomógł: 1 raz

Napisz równania stycznych do okręgu

Post autor: kozik »

można też użyc wzoru na odległość punktu od prostej = odległość środka okręgu od prostej/prostych, których szukamy
myślę, że nawet łatwiej
ODPOWIEDZ