Obliczyć pole trójkąta.
-
- Użytkownik
- Posty: 4
- Rejestracja: 25 lis 2013, o 20:27
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Szczecin
- Podziękował: 2 razy
Obliczyć pole trójkąta.
Dzień dobry. Mam problem z jednym zadaniem. Chciałabym usłyszeć od was jakieś wskazówki jak rozwiązać to zadanie :
Oblicz pole trójkąta ABC:
A(-1,1); B(3,-2); C(2,3)
Bardzo dziękuję za pomoc
Oblicz pole trójkąta ABC:
A(-1,1); B(3,-2); C(2,3)
Bardzo dziękuję za pomoc
-
- Użytkownik
- Posty: 1931
- Rejestracja: 29 maja 2009, o 11:58
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 145 razy
- Pomógł: 320 razy
Obliczyć pole trójkąta.
1. wyznaczasz długość podstawy (na przykład AB) ze wzoru \(\displaystyle{ |AB|= \sqrt{(x_A-x_B)^2 + (y_A-y_B)^2}}\)
2. wyznaczasz punkt, który jest środkiem podstawy \(\displaystyle{ S_{AB}=( \frac{x_A+x_B}{2} , \frac{y_A+y_B}{2} )}\)
3. liczysz długość wysokości jak w 1 \(\displaystyle{ |S_{AB}C|}\)
4. liczysz pole ze wzoru \(\displaystyle{ P= \frac{ah}{2}}\)
jak liczyłem tak na szybko to wyszło \(\displaystyle{ \frac{5 \sqrt{53} }{4}}\)
2. wyznaczasz punkt, który jest środkiem podstawy \(\displaystyle{ S_{AB}=( \frac{x_A+x_B}{2} , \frac{y_A+y_B}{2} )}\)
3. liczysz długość wysokości jak w 1 \(\displaystyle{ |S_{AB}C|}\)
4. liczysz pole ze wzoru \(\displaystyle{ P= \frac{ah}{2}}\)
jak liczyłem tak na szybko to wyszło \(\displaystyle{ \frac{5 \sqrt{53} }{4}}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 23495
- Rejestracja: 8 kwie 2008, o 22:04
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: piaski
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 3264 razy
Obliczyć pole trójkąta.
Pole trójkąta podanego punktami o współrzędnych całkowitych (robić tak jak w pierwszej podpowiedzi radzę) wyraża się liczbą całkowitą lub wymierną o mianowniku 2.kalwi pisze: jak liczyłem tak na szybko to wyszło \(\displaystyle{ \frac{5 \sqrt{53} }{4}}\)
- mortan517
- Użytkownik
- Posty: 3359
- Rejestracja: 6 lis 2011, o 15:38
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Krk
- Podziękował: 112 razy
- Pomógł: 662 razy
Obliczyć pole trójkąta.
Zawsze można wyznaczyć z tego
\(\displaystyle{ S = \frac{1}{2}\left|\det \begin{bmatrix}b_1 - a_1 \ b_2 - a_2 \\ c_1 - a_1 \ c_2 - a_2\end{bmatrix}\right|}\)
Ale po co sobie utrudniać
Przypomniał mi się jeszcze pewien wzór z gimnazjum. Mianowicie wzór Picka
\(\displaystyle{ S = \frac{1}{2}\left|\det \begin{bmatrix}b_1 - a_1 \ b_2 - a_2 \\ c_1 - a_1 \ c_2 - a_2\end{bmatrix}\right|}\)
Ale po co sobie utrudniać
Przypomniał mi się jeszcze pewien wzór z gimnazjum. Mianowicie wzór Picka