Punkt tworzący prostą.

Obiekty i przekształcenia geometryczne, opisane za pomocą układu (nie zawsze prostokątnego) współrzędnych.
Krzychuwasik
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 214
Rejestracja: 15 paź 2011, o 12:46
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 45 razy

Punkt tworzący prostą.

Post autor: Krzychuwasik »

Jak wyznaczyć punkt który tworzy tą prostą? Podstawiałem \(\displaystyle{ x=0}\),ale wychodziło mi jakieś \(\displaystyle{ y=z}\) i nie wiem co z tym zrobić.

\(\displaystyle{ \left\{\begin{array}{cccc}4x+3y-3z=0 \\3x+2y-2z=0 \end{array\right}}\)
szw1710

Punkt tworzący prostą.

Post autor: szw1710 »

W tym wszystkim widzę, że trzeba wyznaczyć rozwiązanie parametryczne tego układu, postaci \(\displaystyle{ x=x_0+at,\;y=y_0+bt,\;z=t}\)
Krzychuwasik
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 214
Rejestracja: 15 paź 2011, o 12:46
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 45 razy

Punkt tworzący prostą.

Post autor: Krzychuwasik »

Ale do tej postaci potrzebuje wektora, który policzyłem \(\displaystyle{ \vec{V}=[0,-1,-1]}\)oraz współrzędne punktu, których nie wiem jak znaleźć.
szw1710

Punkt tworzący prostą.

Post autor: szw1710 »

Właśnie z rozwiązania parametrycznego. Zwyczajnie rozwiąż ten układ.
Krzychuwasik
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 214
Rejestracja: 15 paź 2011, o 12:46
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 45 razy

Punkt tworzący prostą.

Post autor: Krzychuwasik »

A czemu \(\displaystyle{ z=t}\)? Podstawiłem współrzędne tamtego wektora i otrzymałem coś takiego: \(\displaystyle{ x=x_0,\;y=y_0-t,\;z=-t+z_0}\)
ODPOWIEDZ