Prosta k przechodzi przez punkt A=(3;2) i przecina dodatnie osie układu w takich punktach, że odległość od punktu (0;0) wynosi 25
znajdz rownanie prostej k
rownanie prostej k
- Calasilyar
- Użytkownik
- Posty: 2656
- Rejestracja: 2 maja 2006, o 21:42
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław/Sieradz
- Podziękował: 29 razy
- Pomógł: 410 razy
rownanie prostej k
\(\displaystyle{ k:\; Ax+By+C=0\\
3A+2Y+C=0\\
Aa+C=0\\
Bb+C=0\\
\mbox{gdzie a i b to wspolczynniki: }\frac{x}{a}+\frac{y}{b}=1\\
25=\frac{C}{\sqrt{A^{2}+B^{2}}}}\)
to powinno wystarczyć
3A+2Y+C=0\\
Aa+C=0\\
Bb+C=0\\
\mbox{gdzie a i b to wspolczynniki: }\frac{x}{a}+\frac{y}{b}=1\\
25=\frac{C}{\sqrt{A^{2}+B^{2}}}}\)
to powinno wystarczyć
-
- Użytkownik
- Posty: 57
- Rejestracja: 18 sty 2007, o 21:09
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: DG
- Podziękował: 21 razy
rownanie prostej k
Dlaczego 3A + 2Y ?Calasilyar pisze:\(\displaystyle{ k:\; Ax+By+C=0\\
3A+2Y+C=0\\
Aa+C=0\\
Bb+C=0\\
\mbox{gdzie a i b to wspolczynniki: }\frac{x}{a}+\frac{y}{b}=1\\
25=\frac{C}{\sqrt{A^{2}+B^{2}}}}\)
to powinno wystarczyć
- Calasilyar
- Użytkownik
- Posty: 2656
- Rejestracja: 2 maja 2006, o 21:42
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław/Sieradz
- Podziękował: 29 razy
- Pomógł: 410 razy
-
- Użytkownik
- Posty: 57
- Rejestracja: 18 sty 2007, o 21:09
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: DG
- Podziękował: 21 razy
rownanie prostej k
sorry, że tak truje, ale nie rozumiem tego kompletnie
mam ten punkt A (3;2)
podstawiam go do ogolego wzoru wiec mam
3A+2B+C=0
ale dalej naprawde nie kapuje
mam ten punkt A (3;2)
podstawiam go do ogolego wzoru wiec mam
3A+2B+C=0
ale dalej naprawde nie kapuje