Odległość dwóch prostych.
- dawid.barracuda
- Użytkownik
- Posty: 1766
- Rejestracja: 11 paź 2009, o 19:01
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Gryfice\Warszawa
- Podziękował: 480 razy
- Pomógł: 94 razy
Odległość dwóch prostych.
Witam. Mam takie zadanie:
Znaleźć odległość między prostymi:
\(\displaystyle{ l_1 : \begin{cases} 2x+y+1=0 \\ -y+z-2 = 0 \end{cases}}\)
\(\displaystyle{ l_2: \begin{cases} 2x+z-3 = 0 \\ 4x + y + z + 1 = 0 \end{cases}}\)
Po przejściu na postać parametryczną mam:
\(\displaystyle{ l_1 : x = t; y = -2t-1; z = -2t + 1}\)
\(\displaystyle{ l_2: x = t; y = -2t -4; z = -2t + 3}\)
Widać więc, że wektory kierunkowe są takie same. To znaczy, że proste są równoległe? Jak wtedy policzyć odległość? Logicznie myśląc wiem, że to będzie odległość między dwoma punktami leżącymi na prostej prostopadłej do tych prostych? Jak się za to zabrać? Proszę o wskazówki i pozdrawiam.
Znaleźć odległość między prostymi:
\(\displaystyle{ l_1 : \begin{cases} 2x+y+1=0 \\ -y+z-2 = 0 \end{cases}}\)
\(\displaystyle{ l_2: \begin{cases} 2x+z-3 = 0 \\ 4x + y + z + 1 = 0 \end{cases}}\)
Po przejściu na postać parametryczną mam:
\(\displaystyle{ l_1 : x = t; y = -2t-1; z = -2t + 1}\)
\(\displaystyle{ l_2: x = t; y = -2t -4; z = -2t + 3}\)
Widać więc, że wektory kierunkowe są takie same. To znaczy, że proste są równoległe? Jak wtedy policzyć odległość? Logicznie myśląc wiem, że to będzie odległość między dwoma punktami leżącymi na prostej prostopadłej do tych prostych? Jak się za to zabrać? Proszę o wskazówki i pozdrawiam.
Odległość dwóch prostych.
Tak jak piszesz. Ale lepiej inaczej. Weź sobie punkt na pierwszej prostej. Napisz równanie płaszczyzny przechodzącej przez niego i prostopadłej do tej prostej. I już jesteś w domu. Może nie napiszę dlaczego. Wyobraź to sobie.
- dawid.barracuda
- Użytkownik
- Posty: 1766
- Rejestracja: 11 paź 2009, o 19:01
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Gryfice\Warszawa
- Podziękował: 480 razy
- Pomógł: 94 razy
- dawid.barracuda
- Użytkownik
- Posty: 1766
- Rejestracja: 11 paź 2009, o 19:01
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Gryfice\Warszawa
- Podziękował: 480 razy
- Pomógł: 94 razy
Odległość dwóch prostych.
Mam tylko wektory kierunkowe (czyli te same) i wektor \(\displaystyle{ \vec{P_1P_2} = [0;-3;2]}\). Jak próbowałem policzyć wektor prostopadły do kierunkowego używając iloczynu skalarnego to wychodzi mi wektor zerowy.
- dawid.barracuda
- Użytkownik
- Posty: 1766
- Rejestracja: 11 paź 2009, o 19:01
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Gryfice\Warszawa
- Podziękował: 480 razy
- Pomógł: 94 razy
- dawid.barracuda
- Użytkownik
- Posty: 1766
- Rejestracja: 11 paź 2009, o 19:01
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Gryfice\Warszawa
- Podziękował: 480 razy
- Pomógł: 94 razy
- dawid.barracuda
- Użytkownik
- Posty: 1766
- Rejestracja: 11 paź 2009, o 19:01
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Gryfice\Warszawa
- Podziękował: 480 razy
- Pomógł: 94 razy
Odległość dwóch prostych.
No to nie. Poczytaj jeszcze raz wskazówkę. Potrzebujesz wektora prostopadłego i punktu. Wszystko masz. Dalszą część (mając równanie tej płaszczyzny obliczyć odległość prostych) sobie wymyśl wyobrażając to sobie geometrycznie.