styczne do okręgu

Obiekty i przekształcenia geometryczne, opisane za pomocą układu (nie zawsze prostokątnego) współrzędnych.
Awatar użytkownika
mavi
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 50
Rejestracja: 7 lut 2007, o 12:54
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Tokyo
Podziękował: 19 razy

styczne do okręgu

Post autor: mavi »

dany jest okrąg o środku S(3,1) i r=1. Wyznacz równania stycznych do tego okręgu, które przechodzą przez poczatek układu współrzędnych.

pierwsza to będzie y=0 a jak obliczyć drugą?
mat1989
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3393
Rejestracja: 29 sty 2006, o 14:15
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 466 razy
Pomógł: 197 razy

styczne do okręgu

Post autor: mat1989 »

zróbmy tak, mamy prostą przechodzącą przez początek układu współrzędnch, czyli y=ax.
wystawiasz to do równania okręgu i rozwiązujesz równanie kwadratowe z parametrem dla którego \(\displaystyle{ \Delta=0}\).
i wyjdą 2 wartości a...
ODPOWIEDZ