Określ wzajemne położenie okręgów O(A;a) i O (B;b), wiedząc że:
a) \(\displaystyle{ a= \sqrt{3} + \sqrt{2}, b = \sqrt{3} - \sqrt{2}, Ab = \qsrt{5} + \sqrt{2}}\)
b) \(\displaystyle{ a = \frac{\sqrt{5}}{\sqrt{5}-1}, b = \frac{1}{\sqrt{5}+1}, AB = 1}\)
Nie wiem za bardzo jak się za to zabrać... Jak policzę a,b,A,B to położenie już sam określę...
określ wzajemne położenie okręgów
-
- Użytkownik
- Posty: 13
- Rejestracja: 28 mar 2010, o 20:46
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 8 razy
określ wzajemne położenie okręgów
Mógłby ktoś pomóc z tym zadaniem?
Tylko, że w a) jest błąd:
\(\displaystyle{ a= \sqrt{3} + \sqrt{2}, b = \sqrt{3} - \sqrt{2}, Ab = \sqrt{5} + \sqrt{2}}\)
Tylko, że w a) jest błąd:
\(\displaystyle{ a= \sqrt{3} + \sqrt{2}, b = \sqrt{3} - \sqrt{2}, Ab = \sqrt{5} + \sqrt{2}}\)