Witam.
Napisz równanie stycznej do krzywej \(\displaystyle{ f(x)= 4 - x^{3}}\), wiedząc żę jest ona równoległa do prostej \(\displaystyle{ 3x + y = 5}\)
Z góry dziękuje za pomoc.
Napisz równanie stycznej do krzywej
-
- Użytkownik
- Posty: 6607
- Rejestracja: 16 sty 2007, o 19:42
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 119 razy
- Pomógł: 1823 razy
Napisz równanie stycznej do krzywej
\(\displaystyle{ f'(x)=-3x^{2}\\
y=-3x+5\\
a=-3=f'(x_0)\\
-3x_0^{2}=-3\\
3x_0^{2}-3=0\\
x_0^{2}-1=0\\
x_0=-1\ \ \ x_0=1\\
A=(-1,5)\ \ \ B=(1,3)\\
a=-3}\)
Masz dwa punkty i wspolczynnik kierunkowy prostej wiec rownania powinny pojsc bez problemu POZDRO
y=-3x+5\\
a=-3=f'(x_0)\\
-3x_0^{2}=-3\\
3x_0^{2}-3=0\\
x_0^{2}-1=0\\
x_0=-1\ \ \ x_0=1\\
A=(-1,5)\ \ \ B=(1,3)\\
a=-3}\)
Masz dwa punkty i wspolczynnik kierunkowy prostej wiec rownania powinny pojsc bez problemu POZDRO