Kanoniczne równanie elipsy - minus

Obiekty i przekształcenia geometryczne, opisane za pomocą układu (nie zawsze prostokątnego) współrzędnych.
Jonarz
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 120
Rejestracja: 2 paź 2013, o 22:16
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 32 razy
Pomógł: 11 razy

Kanoniczne równanie elipsy - minus

Post autor: Jonarz »

Równanie:
\(\displaystyle{ x^2+15+3y^2+18y=0}\)
doprowadziłem do postaci:
\(\displaystyle{ - \frac{x^2}{6}- \frac{(y+3)}{2} =1}\)
I teraz nie wiem - co zrobić z tymi minusami? Na wykładzie miałem tylko postać kanoniczną, gdzie po lewej i po prawej stronie równania były plusy.
chris_f
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2727
Rejestracja: 14 paź 2004, o 16:26
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: podkarpacie
Podziękował: 3 razy
Pomógł: 945 razy

Kanoniczne równanie elipsy - minus

Post autor: chris_f »

Nie liczyłem, ale (tam przy y-greku też powinien być kwadrat chyba). Tak czy inaczej ro równanie nie opisuje żadnej krzywej, bo lewa strona jest na pewno ujemna (no co najwyżej równa zeru) a prawa wynosi jeden, zatem równości nigdy nie będzie.
Kartezjusz
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 7330
Rejestracja: 14 lut 2008, o 08:31
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Z Bielskia-Białej
Podziękował: 6 razy
Pomógł: 961 razy

Kanoniczne równanie elipsy - minus

Post autor: Kartezjusz »

Pokaż jak liczyłeś, moim zdaniem cos nie gra.
bakala12
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3044
Rejestracja: 25 mar 2010, o 15:34
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Gołąb
Podziękował: 24 razy
Pomógł: 513 razy

Kanoniczne równanie elipsy - minus

Post autor: bakala12 »

Po zwinięciu powinno wyjść:
\(\displaystyle{ x^{2}+3\left( y+3\right)^{2}=12}\)
Jonarz
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 120
Rejestracja: 2 paź 2013, o 22:16
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 32 razy
Pomógł: 11 razy

Kanoniczne równanie elipsy - minus

Post autor: Jonarz »

Znalazłem błąd później, rozwiązując to jeszcze raz. Dokładnie, powinno wyjść:
\(\displaystyle{ x^{2}+3\left( y+3\right)^{2}=12}\)
ODPOWIEDZ