Wyznaczyć cosinusy kierunkowe

Obiekty i przekształcenia geometryczne, opisane za pomocą układu (nie zawsze prostokątnego) współrzędnych.
bob1000
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 352
Rejestracja: 1 lis 2012, o 20:42
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 162 razy

Wyznaczyć cosinusy kierunkowe

Post autor: bob1000 »

ZAD: Wyznaczyć cosinusy kierunkowe osi \(\displaystyle{ p}\) wiedząc, że \(\displaystyle{ p\perp OZ}\), \(\displaystyle{ p\perp s}\) przy czym cosinusy kierunkowe osi \(\displaystyle{ s}\) wynoszą odpowiednio: \(\displaystyle{ \frac{1}{3}}\), \(\displaystyle{ 0}\), \(\displaystyle{ \frac{ \sqrt{3} }{2}}\).

1) Jak to możliwe, że oś \(\displaystyle{ s}\) posiada trzy cosinusy kierunkowe jeżeli podane są trzy osie w przestrzeni?! Względem czego ma naliczony trzeci cosinus kierunkowy? Dwa to rozumiem bo jeden względem osi \(\displaystyle{ p}\), drugi względem osi \(\displaystyle{ OZ}\). O co chodzi?
2) Osie muszą przecinać się w jednym punkcie?
ODPOWIEDZ