Metryka - narysować odległości między punktami

Obiekty i przekształcenia geometryczne, opisane za pomocą układu (nie zawsze prostokątnego) współrzędnych.
Jonarz
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 120
Rejestracja: 2 paź 2013, o 22:16
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 32 razy
Pomógł: 11 razy

Metryka - narysować odległości między punktami

Post autor: Jonarz »

Dana jest metryka na płaszczyźnie \(\displaystyle{ \RR^2: p_M[(x_A,y_A),(x_B,y_B)]=\begin{cases} \left| x_B-x_A\right| +\left| y_B-y_A\right| \ \ dla \ x_A, x_B \ge 0 \\ \sqrt{x_A^2}+\sqrt{x_B^2}+\sqrt{y_A^2}+\sqrt{y_B^2} \ \ w.p.p. \end{cases}}\)
Mamy punkty \(\displaystyle{ A(1,2),B(2,4),C(-3,-2),D(-3,1)}\). Obliczyć i narysować odległości \(\displaystyle{ p_M(A,B),p_M(A,C),p_M(B,D)}\) oraz narysować \(\displaystyle{ B[(2,1),4]}\).

Ogólnie całe polecenie jest dla mnie zrozumiałe, poza pogrubioną częścią - jak mam narysować te odległości?
Np. \(\displaystyle{ p_M(A,B)=\left| 2-1\right| +\left| 4-2\right| =3}\)
I co dalej?
ODPOWIEDZ