Podac równanie płaszczyzny przechodzacej przez punkty\(\displaystyle{ A = (1,-1,-1), B= (4,-1, 1), C=(1, 1, 0)}\)
A więc obliczyłem wektor \(\displaystyle{ AB=(3,0,2)}\) i \(\displaystyle{ AC=(0,2,1)}\)
Następnie pomnozyłem wektorowo te dwa wektory i wyszło mi \(\displaystyle{ (-4,-3,6)}\)
Podstawiłem to do równania płaszczyzny i podstawiłem tez współrzedne pkt A, wyszło mi d = -7.
Koncowe rownanie to : \(\displaystyle{ -4x-3y+6z=-7}\)
Jednak wynik nie zgadza mi się z odpowiedzią. Może ktos mi wytłumaczyc gdzie robie błąd?
równanie płaszczyzny przechodzacej przez punkty
-
- Użytkownik
- Posty: 114
- Rejestracja: 2 paź 2013, o 18:48
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warsaw
- Podziękował: 42 razy
-
- Użytkownik
- Posty: 114
- Rejestracja: 2 paź 2013, o 18:48
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warsaw
- Podziękował: 42 razy
-
- Użytkownik
- Posty: 114
- Rejestracja: 2 paź 2013, o 18:48
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warsaw
- Podziękował: 42 razy
równanie płaszczyzny przechodzacej przez punkty
\(\displaystyle{ 2x + y - 3z = 4}\)
Ostatnio zmieniony 6 lis 2013, o 19:18 przez ziomalok19, łącznie zmieniany 2 razy.