Wyznacz współczynnik kierunkowy prostej o podanym równaniu.

Obiekty i przekształcenia geometryczne, opisane za pomocą układu (nie zawsze prostokątnego) współrzędnych.
Kaczan
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1
Rejestracja: 5 lis 2013, o 18:33
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Polska
Podziękował: 1 raz

Wyznacz współczynnik kierunkowy prostej o podanym równaniu.

Post autor: Kaczan »

Wyznacz współczynnik kierunkowy prostej o podanym równaniu ogólnym.
a) \(\displaystyle{ x+y-3=0}\)
b) \(\displaystyle{ 4x-y+7=0}\)
c)\(\displaystyle{ 2x+3y-1=0}\)
d)\(\displaystyle{ \sqrt{2} - 5y+ \pi = 0}\)
Awatar użytkownika
kropka+
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4389
Rejestracja: 16 wrz 2010, o 14:54
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Łódź
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 787 razy

Wyznacz współczynnik kierunkowy prostej o podanym równaniu.

Post autor: kropka+ »

Napisz te równania w postaci kierunkowej, czyli \(\displaystyle{ y=ax+b}\), wtedy \(\displaystyle{ a}\) jest współczynnikiem kierunkowym.
ODPOWIEDZ