który zapis prawidłowy?

Obiekty i przekształcenia geometryczne, opisane za pomocą układu (nie zawsze prostokątnego) współrzędnych.
matematyk1995
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 734
Rejestracja: 5 mar 2011, o 19:45
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Podhale/ Warszawa
Podziękował: 36 razy
Pomógł: 61 razy

który zapis prawidłowy?

Post autor: matematyk1995 »

Proszę o pomoc i szybką odpowiedź.

Który zapis długości wektora jest prawidłowy


\(\displaystyle{ \left| \vec{AB}\right|}\) czy \(\displaystyle{ \left| \overline{AB}\right|}\)

Spotkałem się ze stwierdzeniem że \(\displaystyle{ \left| \vec{AB}\right|}\) jest nieprawidłowy.

Mógłby ktoś rozwiać moję wątpliwości i wytłumaczyć czemu?
Awatar użytkownika
epicka_nemesis
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 419
Rejestracja: 27 gru 2010, o 00:05
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Poznan
Podziękował: 60 razy
Pomógł: 28 razy

który zapis prawidłowy?

Post autor: epicka_nemesis »

matematyk1995 pisze: Spotkałem się ze stwierdzeniem że \(\displaystyle{ \left| \vec{AB}\right|}\) jest nieprawidłowy.
Jak dotąd spotykałam się z takim zapisem - z resztą na forum wiem, że tak właśnie jest długość wektora oznaczana np tutaj
60082.htm
z drugiej strony możesz długość zapisać jako odległość (wartość bezwzględna) między początkiem i końcem wektora i też będzie poprawnie. Tak mi się wydaje.
matematyk1995
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 734
Rejestracja: 5 mar 2011, o 19:45
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Podhale/ Warszawa
Podziękował: 36 razy
Pomógł: 61 razy

który zapis prawidłowy?

Post autor: matematyk1995 »

Dziękuje za wypowiedz. Mógłby ktoś jeszcze się odnieść do tematu?
ODPOWIEDZ