Proste o rownaniach x+y+1=0, x-y-3=0 oraz x+3y-7=0 zawieraja boki trojkata. Oblicz obwod tego trojkata. Uzasadnij ze trojkat jest prostokatny i oblicz pole opisanego na nim kola. Z góry dziekuje za pomoc!
[ Dodano: 17 Kwiecień 2007, 22:37 ]
kurcze naprawde nikt nie wie jak to zrobic?
Proste
-
- Użytkownik
- Posty: 79
- Rejestracja: 25 lis 2006, o 14:50
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kielce
- Podziękował: 10 razy
-
- Użytkownik
- Posty: 993
- Rejestracja: 31 lip 2006, o 18:05
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: warszawa
- Podziękował: 4 razy
- Pomógł: 5 razy
Proste
uzaasadnij ze trojkat jest prostokatny w ten sposob ze dwie z tych prostych sa prostopadle znajdz w tabicach wzor na prosta prostopadla i zauwarz ze diwe pierwsze proste sa prostopadle
potem policzyl byl punkty przeciecia sie tyhc prostych czyli rozwiazujesz uklad rownan i liczysz na wspolrzednych z pitagorasa albo korzystasz juz z gotowego wzoru na pole trojkata na wektorkach razy kat pomiedzy czyli 90 stopni jesli chodzi o kolo opisane to oblicz przeciw prostokatna to jest srednica podziel na pol i oblicz pole powodzenia!
potem policzyl byl punkty przeciecia sie tyhc prostych czyli rozwiazujesz uklad rownan i liczysz na wspolrzednych z pitagorasa albo korzystasz juz z gotowego wzoru na pole trojkata na wektorkach razy kat pomiedzy czyli 90 stopni jesli chodzi o kolo opisane to oblicz przeciw prostokatna to jest srednica podziel na pol i oblicz pole powodzenia!