Narysuj wykres funkcji, ktora każdej wartości \(\displaystyle{ m}\), dla której istnieje trójkąt o wierzchołkach \(\displaystyle{ A = \left( m ; 2\right)}\), \(\displaystyle{ B = \left( 0 ; 3\right)}\), \(\displaystyle{ C = \left( 5 ; m - 3\right)}\), przyporządkowuje pole tego trójkąta. Dla jakich wartości \(\displaystyle{ m}\) pole trójkąta \(\displaystyle{ ABC}\) jest równe \(\displaystyle{ 2}\)?
\(\displaystyle{ m \neq 1}\)
\(\displaystyle{ m \neq 5}\)
Co dalej? W jaki sposób obliczyć pole tego trójkąta?
Funkcja która każdej wartości m przyporządkowuje pole trójką
- tomcio1243
- Użytkownik
- Posty: 101
- Rejestracja: 19 lut 2009, o 22:46
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 21 razy
- Pomógł: 2 razy
-
- Użytkownik
- Posty: 149
- Rejestracja: 2 lip 2013, o 19:22
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Poznań
- Podziękował: 8 razy
- Pomógł: 38 razy
- tomcio1243
- Użytkownik
- Posty: 101
- Rejestracja: 19 lut 2009, o 22:46
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 21 razy
- Pomógł: 2 razy
Funkcja która każdej wartości m przyporządkowuje pole trójką
Myślałem o tym, ale miałem nadzieję że jest łatwiejszy sposób
-
- Użytkownik
- Posty: 149
- Rejestracja: 2 lip 2013, o 19:22
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Poznań
- Podziękował: 8 razy
- Pomógł: 38 razy
Funkcja która każdej wartości m przyporządkowuje pole trójką
Rozpisuję to sobie z Harona i właśnie tak myślę, że tą metodą pójdzie ciężko. Jest też tak wzór na obliczenie pola trójkąta, kiedy znamy współrzędne jego wierzchołków. Ten, który jest w tablicach maturalnych. Nim pewnie pójdzie łatwiej...-- 28 paź 2013, o 20:13 --Tak, zrobiłam tamtym wzorem-prosto, szybko i ładnie wyszło.
Ogólnie wzór tej funkcji wyszedł mi \(\displaystyle{ f(x)= \frac{1}{2}\left| -m ^{2}+6m-5\right|}\)
Ogólnie wzór tej funkcji wyszedł mi \(\displaystyle{ f(x)= \frac{1}{2}\left| -m ^{2}+6m-5\right|}\)