Funkcja trygonometryczna problemowe zadania

Obiekty i przekształcenia geometryczne, opisane za pomocą układu (nie zawsze prostokątnego) współrzędnych.
Rotoseparator
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2
Rejestracja: 27 paź 2013, o 20:28
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Biłgoraj

Funkcja trygonometryczna problemowe zadania

Post autor: Rotoseparator »

Witam,
próbuje zrobić pewne 2 zadania niestety nie wiem jak don ich podejść, oto zadania, (prosiłbym o wytłumaczenie):
Zadanie 1

\(\displaystyle{ \alpha , \beta ,\gamma}\) są katami trójkąta spełniającymi warunek
\(\displaystyle{ sin^{2} \alpha + sin^{2} \beta- cos( \alpha - \beta )*cos \gamma - cos^{2} \gamma = \frac{1}{4}}\) Oblicz katy \(\displaystyle{ \gamma}\)
Zadanie 2
Wykaż, że jesli alpha , eta , /gamma są kątami trójkąta, zaś a, b, c długościami odpowiednich boków to:
\(\displaystyle{ \frac{ a^{2}- b ^{2} }{ c^{2} } = \frac{sin \alpha - \beta }{sin\gamma}}\)
P.S.
Proszę o wybaczenie ale prawdopodobnie pomyliłem działy :/ , wszystko przez zmianę czasu.
Ostatnio zmieniony 27 paź 2013, o 22:10 przez Rotoseparator, łącznie zmieniany 1 raz.
gogo_2
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 75
Rejestracja: 9 wrz 2012, o 21:36
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 14 razy

Geometria analityczna problemowe zadania

Post autor: gogo_2 »

Nie geometria analityczna tylko trygonometria.
1. zamieniasz pierwszy \(\displaystyle{ \cos {\gamma}}\) na \(\displaystyle{ \cos{(\alpha + \beta)}}\), zastepujesz wzorami na sumę i różnicę. Potem stosujesz jedynkę tryognometryczną żeby wyredukowac sinusy i prawie gotowe.

2. Twierdzenie sinusów.


btw. Teresa pozdrawia.
Rotoseparator
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2
Rejestracja: 27 paź 2013, o 20:28
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Biłgoraj

Funkcja trygonometryczna problemowe zadania

Post autor: Rotoseparator »

dalej nic nie wychodzi, jak w pierwszym tak i w drugim
btw. jaka Teresa?
gogo_2
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 75
Rejestracja: 9 wrz 2012, o 21:36
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 14 razy

Funkcja trygonometryczna problemowe zadania

Post autor: gogo_2 »

To pokaż to, co już wymyśliłeś.


btw. a myślę, że obydwoje wiemy jaka
ODPOWIEDZ