współrzędne wierzchołka

Obiekty i przekształcenia geometryczne, opisane za pomocą układu (nie zawsze prostokątnego) współrzędnych.
djzoom
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 23
Rejestracja: 14 lut 2007, o 19:36
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Bydgoszcz
Podziękował: 4 razy

współrzędne wierzchołka

Post autor: djzoom »

Dane są wierzchołki A=(-6, 2), B=(2, -2) trójkąta ABC oraz punkt H=(1, 2), w którym przecinają się wysokości tego trójkąta. Oblicz współrzędne trzeciego wierzchołka trójkąta.
Awatar użytkownika
Uzo
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1137
Rejestracja: 18 mar 2006, o 10:10
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Strzyżów / Kraków
Podziękował: 94 razy
Pomógł: 139 razy

współrzędne wierzchołka

Post autor: Uzo »

Wyznacz prostą przechodzącą przez punkty A i H (oznaczmy ją k) , następnie wyznacz prostą przechodzącą przez punkty B i H (oznaczmy ją jako t). Teraz wyznacz sobie prostą prostopadła do prostej t przechodzącą przez punkt A (oznaczmy ją s), oraz prostą prostopadłą do prostej k przechodząca przez punkt B (oznaczmy ja r) . Punkt przecięcia się prostej s oraz r jest trzecim wierzchołkiem trójkata.

Zrób sobie rysunek to łatwiej będzie Ci zrozumieć.
ODPOWIEDZ