Znajdz srodek okregu przechodzacego przez punkt \(\displaystyle{ (-4,2)}\) i stycznego do osi \(\displaystyle{ Ox}\) w punkcie \(\displaystyle{ (2,0)}\)
Z góry dziękuje.
znajdz srodek okregu
-
- Użytkownik
- Posty: 165
- Rejestracja: 12 lut 2013, o 22:37
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: PK
- Podziękował: 75 razy
znajdz srodek okregu
Ostatnio zmieniony 23 paź 2013, o 15:05 przez smigol, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Całe wyrażenia matematyczne umieszczaj w tagach[latex] [/latex] . Temat umieszczony w złym dziale.
Powód: Całe wyrażenia matematyczne umieszczaj w tagach
-
- Użytkownik
- Posty: 323
- Rejestracja: 3 sty 2013, o 16:16
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Pomógł: 62 razy
znajdz srodek okregu
Środek okręgu leży na prostej \(\displaystyle{ x=2}\) czyli jego współrzędne to:
\(\displaystyle{ (2, y_{0})}\)
A odległość pomiędzy punktami \(\displaystyle{ (2, y_{0})}\) i \(\displaystyle{ (-4,2)}\) jest równa \(\displaystyle{ y_{0}}\)
\(\displaystyle{ (2, y_{0})}\)
A odległość pomiędzy punktami \(\displaystyle{ (2, y_{0})}\) i \(\displaystyle{ (-4,2)}\) jest równa \(\displaystyle{ y_{0}}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 165
- Rejestracja: 12 lut 2013, o 22:37
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: PK
- Podziękował: 75 razy
znajdz srodek okregu
eeee odległosc miedzy tymi punktami wynosi \(\displaystyle{ \sqrt{6^2+( y_{0}-2)^2 }}\) Jest to chyba promień.
równanie okregu ma postac wtedy \(\displaystyle{ (x-2)^2+(y-y _{0} )^2=6^2+( y_{0}-2 )^2}\)??
mozemy teraz wstawic wspolrzedne punktu i wyliczyc \(\displaystyle{ y_{0}}\) ??
równanie okregu ma postac wtedy \(\displaystyle{ (x-2)^2+(y-y _{0} )^2=6^2+( y_{0}-2 )^2}\)??
mozemy teraz wstawic wspolrzedne punktu i wyliczyc \(\displaystyle{ y_{0}}\) ??