Wyznaczyć pole trójkąta ograniczonego prostymi
-
- Użytkownik
- Posty: 76
- Rejestracja: 22 paź 2013, o 21:18
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: London
- Podziękował: 12 razy
Wyznaczyć pole trójkąta ograniczonego prostymi
Prosiłbym o pomoc w rozwiązaniu poniższego zadanka.
Wyznacz pole trójkąta ograniczonego prostymi o równaniach \(\displaystyle{ x + y - 4 = 0}\), \(\displaystyle{ 2x - 3y + 12 = 0}\)oraz osią \(\displaystyle{ OX}\). Podaj ilustrację graficzną.
Wyznacz pole trójkąta ograniczonego prostymi o równaniach \(\displaystyle{ x + y - 4 = 0}\), \(\displaystyle{ 2x - 3y + 12 = 0}\)oraz osią \(\displaystyle{ OX}\). Podaj ilustrację graficzną.
Ostatnio zmieniony 24 paź 2013, o 21:51 przez bakala12, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Nieczytelny zapis - brak LaTeX-a. Proszę zapoznaj się z instrukcją: http://matematyka.pl/latex.htm .
Powód: Nieczytelny zapis - brak LaTeX-a. Proszę zapoznaj się z instrukcją: http://matematyka.pl/latex.htm .
-
- Użytkownik
- Posty: 23496
- Rejestracja: 8 kwie 2008, o 22:04
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: piaski
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 3264 razy
Wyznaczyć pole trójkąta ograniczonego prostymi
Od narysowania wykresów \(\displaystyle{ x+y-4=0}\) oraz \(\displaystyle{ 2x-3y+12=0}\) (to funkcje liniowe)
-
- Użytkownik
- Posty: 76
- Rejestracja: 22 paź 2013, o 21:18
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: London
- Podziękował: 12 razy
Wyznaczyć pole trójkąta ograniczonego prostymi
Czyli mam podstawić to do wzoru:
\(\displaystyle{ y= ax+b}\)?
\(\displaystyle{ y= -x + 4}\) oraz \(\displaystyle{ -3y= -2x - 12 \ / \ : \ (-3)}\)
\(\displaystyle{ y=\frac{ 2}{3}x + 4}\)
Dobrze?
Robimy tabelkę, wstawiamy liczby, liczymy i nanosimy na układ współrzędnych?
Dobrze myślę?
\(\displaystyle{ y= ax+b}\)?
\(\displaystyle{ y= -x + 4}\) oraz \(\displaystyle{ -3y= -2x - 12 \ / \ : \ (-3)}\)
\(\displaystyle{ y=\frac{ 2}{3}x + 4}\)
Dobrze?
Robimy tabelkę, wstawiamy liczby, liczymy i nanosimy na układ współrzędnych?
Dobrze myślę?
Ostatnio zmieniony 25 paź 2013, o 12:30 przez bakala12, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Nieczytelny zapis - brak LaTeX-a. Proszę zapoznaj się z instrukcją: http://matematyka.pl/latex.htm .
Powód: Nieczytelny zapis - brak LaTeX-a. Proszę zapoznaj się z instrukcją: http://matematyka.pl/latex.htm .
-
- Użytkownik
- Posty: 7330
- Rejestracja: 14 lut 2008, o 08:31
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Z Bielskia-Białej
- Podziękował: 6 razy
- Pomógł: 961 razy
Wyznaczyć pole trójkąta ograniczonego prostymi
Też możesz, możesz też zauważyć, że ile punktów potrzebujesz do narysowania wykresu prostej?
-
- Użytkownik
- Posty: 23496
- Rejestracja: 8 kwie 2008, o 22:04
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: piaski
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 3264 razy
Wyznaczyć pole trójkąta ograniczonego prostymi
Wczoraj w Twoim ostatnim używałeś \(\displaystyle{ (albo mi się zdawało) - popraw zapisy - podpowiemy.}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 76
- Rejestracja: 22 paź 2013, o 21:18
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: London
- Podziękował: 12 razy
Wyznaczyć pole trójkąta ograniczonego prostymi
Wyznacz pole trójkąta ograniczonego prostymi o równaniach
a) \(\displaystyle{ x + y - 4 = 0}\),
b) \(\displaystyle{ 2x - 3y + 12 = 0}\)
oraz osią \(\displaystyle{ OX}\). Podaj ilustrację graficzną.
Mam funkcję liniową, przekształcam do wzoru: \(\displaystyle{ y= ax+b}\)
a) \(\displaystyle{ y= -x + 4}\)
b) \(\displaystyle{ -3y= -2x - 12 \ / \ : \ (-3)}\)
\(\displaystyle{ y=\frac{ 2}{3}x + 4}\)
Robię tabelkę i nic nie wychodzi.
a) \(\displaystyle{ x + y - 4 = 0}\),
b) \(\displaystyle{ 2x - 3y + 12 = 0}\)
oraz osią \(\displaystyle{ OX}\). Podaj ilustrację graficzną.
Mam funkcję liniową, przekształcam do wzoru: \(\displaystyle{ y= ax+b}\)
a) \(\displaystyle{ y= -x + 4}\)
b) \(\displaystyle{ -3y= -2x - 12 \ / \ : \ (-3)}\)
\(\displaystyle{ y=\frac{ 2}{3}x + 4}\)
Robię tabelkę i nic nie wychodzi.
Ostatnio zmieniony 25 paź 2013, o 12:32 przez bakala12, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Nieczytelny zapis - brak LaTeX-a. Proszę zapoznaj się z instrukcją: http://matematyka.pl/latex.htm .
Powód: Nieczytelny zapis - brak LaTeX-a. Proszę zapoznaj się z instrukcją: http://matematyka.pl/latex.htm .
- mortan517
- Użytkownik
- Posty: 3359
- Rejestracja: 6 lis 2011, o 15:38
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Krk
- Podziękował: 112 razy
- Pomógł: 662 razy
Wyznaczyć pole trójkąta ograniczonego prostymi
Podstaw pod \(\displaystyle{ x}\) najpierw jedną wartość, wyjdzie ci jakieś \(\displaystyle{ y}\) i później drugi inny argument. Wyjdą ci 2 punkty, rysujesz przez nie prostą i to jest ta funkcja.
-
- Użytkownik
- Posty: 1594
- Rejestracja: 16 maja 2013, o 17:56
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Trójmiasto
- Podziękował: 11 razy
- Pomógł: 246 razy
Wyznaczyć pole trójkąta ograniczonego prostymi
po co ci metody z podstawówki, jakieś tabelki, cuda na kiju...
prostą wyznaczają 2 punkty tak? więc możesz zobaczyć jaki jest y dla x=0 i jaki jest x dla y=0 i masz 2 punkty
\(\displaystyle{ x+y-4=0\\
x+0 -4 = 0\\
x-4 = 0\\
x=4\\
\\
0 + y - 4 = 0\\
y-4 = 0\\
y=4\\
P_1 = (0,4), P_2 = (4,0)}\)
drugą prostą sam zrób
prostą wyznaczają 2 punkty tak? więc możesz zobaczyć jaki jest y dla x=0 i jaki jest x dla y=0 i masz 2 punkty
\(\displaystyle{ x+y-4=0\\
x+0 -4 = 0\\
x-4 = 0\\
x=4\\
\\
0 + y - 4 = 0\\
y-4 = 0\\
y=4\\
P_1 = (0,4), P_2 = (4,0)}\)
drugą prostą sam zrób